Nästa år smäller det

”Aerodynamik är för folk som inte kan bygga motorer”, lär Enzo Ferrari ha sagt. Det kanske kan låta stöddigt, men ”Den Gamle” hade ju en del att vara stöddig för. Men nu undrar jag om inte Enzo där i himlen skulle vilja modifiera sitt uttalande. I dagens F1 räcker det definitivt inte med bara motorer, hur suveräna de än må vara, vilket de senaste åren har visat.

 

Chefskonstruktören hos Red Bull, Adrian Newey, skulle kunna travestera ovanstående citat av Enzo Ferrari och säga: Motorer är för folk som inte kan aerodynamik. Och hur sann vore inte denna utsaga med alla dessa år som bakgrund, när läskeblaskbilarna med Vettel bakom ratten, närmast har kört i åttor kring resten av starfältet. Som sagt var: motorer är för dem som inte kan aerodynamik, sa Adrian Newey och satte en Renaultmotor i chassit.

 

Men vad är det jag skriver? Det låter ju som jag nedvärderar Frankrikes stolthet inom motorsporten: Renault. Det vill jag verkligen inte göra. Länge leve Fransoserna, som gav oss franska revolutionen med parollerna: Frihet, jämlikhet och broderskap. Och som om detta inte vore nog: Renaultmotorer inom motorsporten. Allons enfants de la Patrie…

 

Jag är definitivt optimist inför nästa års F1-serie. Nytt reglemente innebär att alla startar i någon mening från noll. Ferrari kan definitivt bygga motorer, även små glödheta turbomotorer, det har historien redan visat. Nästa år tillkommer aerodynamiken – var så säkra!

 

Har man motor, aerodynamik och Alonso bakom ratten kan allt hända. Vi har den skönt skimrande lille spanjoren, den stegrande hästen och definitivt den bästa motortraditionen – vad har ni!

 

bild, wikipedia.org

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0