Till glasriket

 

 

Varför jagar så många barnfamiljer landet runt efter nöjesparker, sommarland, äventyrsland etc. Det måste vara som att försöka leva på spunnet socker. Efter några tuggor vill man bara spy! Kommer dessa barn, när de har vuxit upp, att vara lyckligare för att de har hastat runt i dessa nöjesnästen. Jag tror inte det.

 

Nu när det småländska glasriket kämpar för sin existens i lågkonjunkturen, kan jag bara undra varför jag inte ser fler barnfamiljer på bruken om sommaren. För mig blev barndomens besök på glasbruk en fascinerande upplevelse som lade grunden till ett livslångt intresse som har gjort mitt liv mycket rikare.

 

Bilden är tagen i hyttan på Bergdala glasbruk. En genuin bruksmiljö och ett kulturarv som måste få leva kvar. Att stiga in här i hyttans skymningsljus och se hur skickliga hantverkare trollar med den glödande glasmassan är en fascinerande upplevelse både för barn och vuxna.

 

Låt dagens upplevelsedrogade ungar tända av i det småländska brukssamhället i en vandring mellan hyttan, Folkets Hus och Konsum i en långsam marsch ackompanjerade av bruksorkesterns mässingsblås.

 

Nej, det blir inte McDonalds idag, det blir hyttsill!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0