Svanberg (3)

 

Oljebolaget British Petroleum, med sin svenske styrelseordförande Carl-Henric ”Small People” Svanberg, aviserar samarbete med det ryska oljebolaget Rosneft, när det gäller att utvinna olja och gas i Arktis.

 

Med den gigantiska oljekatastrofen i mexikanska golfen i färskt minne, där Svanberg med sitt ”minnesvärda” uppträdande visade världen vad svenska näringslivsföreträdare går för, och med vetskapen om hur känslig den arktiska miljön är, frågar jag mig: kan det bli värre?

 

Ja, det skulle väl vara om Carl-Henric ”Small People” Svanberg trädde in i ett klassrum fullt med förväntansfulla unga elever och sedan presenterade sig med orden: I are yours new english teachers.

 

Enligt säkra källor har omgivningen runt Svanberg varit oroliga för hur han skall klara umgänget med ryssen. Amerikaner passade Svanberg utmärkt. Han brukade säga att det är trivsamt att umgås med ett folk vars största kulturpersonlighet är Kalle Anka. Ryssarna är som bekant lite annorlunda, ett gammalt stolt kulturfolk. Men detta är inget som oroar Svanberg. Den ambitiösa planeringen för att göra honom bildningsmässigt rumsren spolierade han snabbt och självsäkert genom att enkelt avfärda sin tillfällige lärare: ”Gontjarov, Turgenjev, Gogol, Dostojevskij och Tolstoj? Klart jag känner till dom. Den mest legendariska lagformationen under Sovjettiden, men be mig inte tala om på vilka platser de spelade; hockey är inte min sport. Men om du frågar om golf och segling, då kan jag allt”.

 

 

 

- Dixi, när jag läser detta kommer jag att tänka på en skitförbannad liten ettrig rödmyra i brottartrikåer på mattan med en elefant som motståndare, skrikandes efter domarens signal: ”fan du kan ju inte blåsa av när jag har honom i falläge”.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0