Bevara oss från dumheterna i kommers-TV

 

Torsdagskvällen i SVT är min ”galna” TV-kväll. Efter en sådan sittning är ögonen nästan fyrkantiga. Kvällen börjar klockan sju, då jag ser Kulturnytt i nyhetstimmen i SVT1, där jag även ser Västnytt och Rapport. Klockan åtta går jag på Antikrundan, sedan hoppar jag över till Kunskapskanalen, där jag spanar på Antikmagasinet. I denna kanal fortsätter jag sedan med den franska arkitekturserien, Banbrytande arkitektur. Nu är klockan tio och Debatt väntar i SVT1. Och när Debatt slutar vidtar en kvalitetslångfilm från till exempel Frankrike i SVT2. Den extrema TV-kvällen, som nu har övergått i natt, gör sedan att jag sover gott med en tacksamhetens tanke till Public Service i sinnet.

 

Som jämförelse kan vi se på vad kommers-TV bjuder på.

 

Saxat ut TV4:as tablå, söndagen den 5:e september 2010, från kl 12.30 till 20.00:

 

Fångarna på fortet

Pinsamma husdjur

Tjocka husdjur, tjocka ägare

Trav

Sverigelotteriet

Världens fetaste familjer och jag

Nyheter

Vädret

Livräddarna på Bondi Beach

 

Betänk vidare att TV4 räknas som den kommersiella TV-kanal som ligger närmast Public Service. Jag mår illa. Det känns som om jag kvävs när de predikar dumhetens evangelium. Det är som en flodvåg som dränker allt i sin väg.

 

Vi behöver inte ännu mer av kommersialisering inom den kulturella sfären. Jag saknar folkbildningstanken. Fria, starka, rakryggade människor som stolt tittar varandra i ögonen och säger: tillsammans skall vi arbeta för att höja oss ännu mer till kunniga, kloka och bildade individer. En vacker tanke, en dröm om ett annat samhälle!

 

Det är kul med kommersiell television!

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0