Det skrivna ordet

 

”Och min gamla fröken Elisabeth, som vid det här laget är borta och sedan länge undervisar änglar i himlen, lutar sig över mig och säger att bokstaven a måste formas i en enda, fin rörelse och att det är så viktigt. Jag känner hennes andedräkt. Hennes stora, tunga kropp. Och hon har blivit rebell, en revolutionär maktkritiker. Det skrivna ordet och den noggranna läskunnigheten riskerar framöver att mest leva vidare på de elituniversitet där makten utbildar sig själv. Vi andra får nöja oss med video, video, video. Jag är livrädd.”

 

 

 

Ovanstående är ett utdrag ur en ledare i Dalademokraten (20160711) av Göran Greider. Och visst har han rätt den gode Greider i sin farhåga om att det skrivna ordets värde håller på att devalveras till förmån för bilder i alla former.

 

När jag läser hans text minns jag det magiska i att som liten grabb lära sig avkoda bokstäverna och deras magiska innehåll. Det är bara med det skrivna ordet man kan förstå en komplicerad verklighet på djupet. Värna det skrivna språket!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0