Lugn och ro

 

Vadå? Måste jag välja bara ett favoritobjekt ur konsthistorien? Det går inte; det finns så mycket där. Om jag blev hotad med en grovkalibrig revolver och bara var tvungen?

 

Ja, var jag tvungen att bara välja ett objekt ur konsthistorien så skulle det inte bli något från de riktigt stora namnen: ingen Picasso, Munch, Malevitj, Kandinskij, ingen Léger. Nej, det blir en dansk modernist: Vilhelm Lundstrøm (1893-1950)!

 

Hans verk ”Opstilling med hvid kande, appelsin og bog”, olja på duk 66*82 cm, från 1932-1933 är nog min största favorit. Tavlan hänger på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

 

Varför?

 

Först och främst är det ett modernistiskt verk. Det finns inget pockande imperativ i den tavlan, bara balans och en formens renhet. Målningen är som en lugn promenad i riktning rakt ut i det abstrakta landskapet. Men ändå är det nog färgerna som fulländar tavlan. Ett kallt, vackert blått universum som balanseras av den heta solen i form av en riktigt brandgul apelsin. Och så är det väl klart att det bara måste vara med en bok också.

 

 

Bild, smk.dk

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0