Fritt fall

 

Ny forskning från regeringens utvärderingsmyndighet (IFAU) visar att gymnasieelever på privata skolor presterar sämre på de nationella proven än vad deras kamrater på samhällsägda skolor gör. Professorn i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, Jonas Vlachos, uttalar sig: ”Fristående och kommunala skolor erbjuder samma program och de har samma finansiering. I princip kan man tycka att de åtminstone borde prestera ungefär lika bra.”Som om inte detta vore illa nog för privatiseringsivrarna är fortsättningen ändå värre. Friskolornas elever presterar sämre, men de får ändå högre betyg än eleverna i de kommunala skolorna. En tolkning av resultaten som Professor Vlachos gör är att fristående gymnasier anpassar sig efter vad eleverna vill ha: ”Elever på studieförberedande program efterfrågar höga studieresultat och det får de också om man tittar på de interna rättningarna av proven. I slutändan är det sannolikt att det översätts i högre betyg.” Ridå!

 

Vadå? Har jag läst ovanstående i någon obskyr vänstertidskrift? Skulle inte tro det va. Nej, källan är sverigesradio.se!

 

Själva idén med en samhällsägd skola är att förmedla kunskap och bildning till eleverna. I en privatskola som är ett företag tillkommer begrepp som affärsidé. Hur många gånger har jag inte läst eller hört rent hårresande resonemang såsom: På vår skola läser vi inte grammatik. Ungarna gillar inte grammatik. Ämnet är för tråkigt och svårt. Vi vill väl inte att de skall byta skola? Därför hoppar vi över grammatiken. Barnen är ju vår inkomst, vår vinst. Vår affärsidé? Ge våra elever höga betyg.

 

Personligen kan jag tycka att man borde renodla marknadsperspektivet, sluta hyckla och tala klarspråk. Privatskolorna säljer betyg. Lägg ut en prislista så att alla kan se vad de olika betygsstegen kostar. Perfekt för halvbildade lata borgarungar att kunna köpa fina betyg. Den enda invändningen jag har är att de inte som nu skall betala med våra gemensamma pengar i form av skolpengen. De får ta sina egna pengar och betala själva. Framtiden skulle med ett sådant system se härlig ut. En utbildad, ja rent av bildad arbetarklass, som har studerat på samhällsägda skolor mot en totalt debil borgarklass som har köpt sina betyg. Härliga tider!

 

Det är inte ungdomarna som bränner bilar i förorterna som är de största vandalerna. De värsta vandalerna är de borgare som slog sönder vårt unika välfärdssamhälle med sina skattesänkningar, avregleringar, privatiseringar och sina förbannade marknadslekar. Skolan, sjukvården, omsorgen, järnvägen, posten… Och nu skall vi med i NATO också! Jag tror jag skall hålla andan i ren protest!

 

 

 

 

- Dixi, håll andan riktigt, riktigt länge, så kanske vi får lite lugn och ro.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0