Amerikansk pastoral

 

Tänk vad man får lära sig när man läser en amerikansk nobelpriskandidat som Philip Roth. Jag har precis läst ut hans roman ”Amerikansk pastoral” och han har tagit ur mig några av mina väl befästa villfarelser. Tänk att jag trodde att det var det vietnamesiska folket tillsammans med grannfolken som led mest under USA:s orättfärdiga och imperialistiska Vietnamkrig. Men så fel jag har haft, det var ju den amerikanska överklassen som fick lida. Denna vackra, parfymerade, vältränade, välfriserade, kloka vita överklass, som med all sin goda vilja till trots drabbades så hårt av besinningslösa attacker från fula, ovårdade, ofta fysiskt defekta, elaka, ja rent utav outhärdligt ondsinta radikala krigsmotståndare och samhällsomstörtare.

 

Visst kan han skriva Philip Roth, skam vore det ju annars, men även om jag är tveksam till romanens komposition (vad har bokens författarfigur att tillföra egentligen?), så blir romanens budskap nästan kväljande i sin hyllning till den vita fisliberala amerikanska överklassen. Var det ”Amerikansk pekoral” som var romanens titel?

 

Och så slår mig tanken att det kanske inte bara är Vietnamkriget jag har missuppfattat: har jag missförstått boken också? Det kanske inte är en roman det handlar om? Är det en religiös skrift Roth har skapat: en egen bibel för den amerikanska borgarklassen, där Roth har skrivit motsvarigheten till det Nya Testamentet. Swede Levov måste väl vara en amerikansk Jesus?

 

 

 

Bild, socialtimes.me

 

 

 

Kommentarer
Postat av: William Calley Lindemann

Howdy.

The right way to explain the Vietnam war is to use
alternative facts.

Svar: ---
Lindemann!

Tur att det är den ”alternativa” William Calley i form av William Calley Lindemann som kommentarar på min blogg. Hade det varit ”originalet” hade jag nog kokat torrt inombords.

/Dixi


Dixi Stadelmann

2017-01-26 @ 18:59:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0