Fascismen är borgerlig

”Fascismen är borgerlig; den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.”

 

Herbert Tingsten (1896-1973) i sin bok ”Nazismens och fascismens idéer” från 1965.

 

 

Herbert Tingsten var professor i statsvetenskap, författare och liberal publicist. Under perioden 1946 till 1959 var han stridbar chefredaktör på Dagens Nyheter. Men det vet ni säkert redan, ni bildade läsare av Dixi Stadelmanns blogg, men ibland förirrar ju någon vilsekommen internet-användare sig in även på mitt forum och då kan ju dessa upplysningar komma till sin rätt.

 

Själv minns jag nästan med fasa en politisk debatt på en antiksida på nätet, i vilken jag deltog för flera år sedan, om fascismens och nazismens politiska ursprung. Idag klagas det ofta på de ungas ”obildning”, men i denna debatt på antiksidan var det mest äldre personer som deltog och den soppa av okunskap, reaktionära politiska åsikter, ja rent utav elakhet och dumhet, stank till slut så illa att jag lämnade forumet för att aldrig mer återkomma. Jag måste erkänna att det dröjde ett långt tag innan jag kunde se på gamla människor med samma förtroendefulla blick som tidigare. Nätet uppmuntrar inte alltid människors goda sidor vare sig man är ung eller gammal. Och själv är jag så långsint att när jag hittade ovanstående Tingsten-citat sved det till i mitt stridbara debatt-hjärta: Satan, detta citat skulle jag ha haft till handa i striden på antiksidan; vilken klubba!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0