Drive

 

Jag skaffade inte Canal Plus, för många år sedan, främst för filmens skull. Det var den allsvenska fotbollen som lockade mest. Snart upptäckte jag emellertid att det sändes ganska mycket bra film på kanalerna. På den tiden var Canal Plus ägd i Frankrike, om jag är rätt underrättad, och det borgar ju för en viss kvalitet. Man sände relativt ofta franska finesser, brittiska bitskheter av Ken Loach och Mike Leigh, men framför allt danska delikatesser, mycket dogma! Numera är det mer av TV4 i Canal Plus, vilket har gjort att kvalitetsnivån har sänkts, med mer amerikansk underhållningssörja som följd. Jag ser alltmer sällan film på Canal Plus (tror att man bytt namn till C More nu).

 

Men en morgon fick jag se i TV-tidningen att det återigen vankades film av en dansk regissör till kvällen; lite som på den gamla goda tiden. Filmen var visserligen gjord i USA, men ändå. Den måste ses, tänkte jag.

 

Häll i dig en burk valium, skölj ned med en rejäl whisky, ta en valfri Tarantino-rulle, amputera den på all humor, kör den sedan i halv fart. Där har du känslan av att se Nicolas Winding Refns amerikanska film Drive. Huvudrollen, Rigor Mortis, görs av Ryan Gosling. Hur kan en begåvad regissör göra en så rent ut sagt usel film? I Danmark har han tidigare gjort en handfull riktigt bra filmer, så som Bleeder och ”Pusher-trilogin”. I Bleeder är det ingen Rigor Mortis i huvudrollen. Där är det en högst levande Kim Bodnia i sin tunga, massiva kropp, som likt en apterad bomb av lika delar vrede, smärta och sorg, äger filmen från början till slut. Se och lär Ryan Gosling!

 

Men det är väl det vanliga syndromet, begåvade regissörer kommer från Europa för att göra medioker film i USA. Håll er i Danmark i fortsättningen: Nicolas Winding Refn, Lone Scherfig, Susanne Bier och Thomas Vinterberg! Det är där ni gör riktigt bra film. Det är bara posören, provokatören och manipulatören Lars von Trier som klarar att göra stor film var som helst i världen. Hans egensinniga geni finns det inget som biter på. Inte ens filmindustrin i Hollywood klarar att desarmera den mannen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0