1:a maj

 

Till en början var det lika kallt som vanligt. Stod där och frös, trots att han hade behållit vinterrocken. Brukade annars ta på sommarjackan till första maj. Runtomkring var det en vanlig ”köplördag”. Han mindes tiden då kommersen tog en paus på arbetarnas helgdag.

 

Först ljudet av trummor och trumpeter, sedan åsynen av de röda fanorna. Med ens blev han en del i en gemensam dröm. På väg.

 

Valupptakt, tal, mycket mer människor än vanligt. Internationalen Till slut tittade till och med solen fram!

 

Revolutionen? Nej, den startade inte denna första maj heller.

 

Han gick hem och tittade en stund på fotboll på TV. Åt sedan inkokt lax med kokt potatis, skarpsås och pressgurka. Diskade. Såg en engelsk dokumentärserie om kristendom på Kunskapskanalen. Den var intressant. Pysslade sedan en stund vid skrivbordet, innan han gick till sängs.

 

Ännu en första maj hade försvunnit in i historien.

 

 

Ovanstående skrevs till förra valets valupptakt, det vill säga 2010. Det finns alltid ett visst vemod kring arbetarrörelsens högtidsdag, den första maj. Så många goda människor med vilja och engagemang, med en gemensam dröm om ett annat samhälle, ändå tycks så lite hända.

 

Men årets första maj var sällsynt bra med otroligt mycket förväntansfulla människor samlade på torget. Bra väder, trevligt sällskap och en avslutning med gubbröra och en öl på balkongen. Nu är vi laddade inför valrörelsen!

 

Bild, wikipedia.org

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0