Hellre en marxist

 

Kristna konservativa krafter i USA, läser jag i tidningen, anklagar påve Franciskus för att var marxist eftersom han vid upprepade tillfällen har kritiserat konsumtionssamhället och det orättvisa globala ekonomiska systemet.

 

I en intervju i en ny bok, ”This Economy Kills” säger påven att hans budskap inte är sprunget ur någon kommunistisk ideologi. Påven torgför bara evangeliets tankar som kyrkan har predikat sedan två tusen år tillbaka. Vidare citerar Franciskus kyrkofäderna Ambrosius av Milano och Johannes Chrysostomos. Han konstaterar allvarligt att om han skulle säga samma sak som de, skulle ”vissa anklaga honom för att ge en marxistisk predikan”.

 

Jag som är ateist ser hellre att påven är marxist än katolik! Ja, jag vet hur absurt det låter, men Franciskus kunde väl som den colombianske prästen och befrielseteologen Camilo Torres (1929-1966) ta konsekvenserna av hur dagens värld ser ut och erkänna sig som både katolik och marxist. Den smällen skulle skaka den katolska kyrkan i sina grundvalar!

 

Tillbaka till verkligheten: det måste vara skrämmande för dagens högerkristna att de första kristna levde i vad som kan liknas vid en kommunistisk gemenskap. Sedan gick det som det brukar gå när maktstrukturer cementeras i dogmer; kyrkan, liksom många av de kommunistiska utopierna perverterades.

 

 

bild, Påve Franciskus, svd.se

 

 

 
 
 

- Nej! Das Kapital är inte Bibeln på tyska och Marx är inte Markus. Marx skrev Manifestet och Markus plitade ner evangeliet, skall det vara så svårt!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0