Skammens tid

 

Vi lever i skammens tid. Hur skulle annars Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy återigen kunna ställa upp och konkurrera om en ny presidentperiod. Han har visserligen en bit kvar att gå, det är ju bara högerns primärval som nu pågår. Men nästa år kan Sarkozy stå mot Marine Le Pen i en skräckens slutomgång. ”Nej, låt dig ej förhärdas i denna hårda tid…”

 

Nedanstående text skrevs 2010.

 

 

 

Den brunanstrukna högern i Europa fortsätter att gå framåt. Nu är det extremhögerpartiet Jobbik som tar plats i Ungerns parlament. Partiet har plockat röster genom att bedriva en hatkampanj mot romer. Med sin historia borde Ungern vara vaccinerat mot rasism, kan man tycka. Har man glömt nazisterna och pilkorsarna?

 

Att de brunanstrukna smutsar ner debatten med sitt hatiska språk, må vara hänt, men när den etablerade högern tar efter, då står vi inför en farlig utveckling. 2007, under oroligheterna i de franska förorterna, tog Frankrikes president Sarkozy till orda. Och visst fiskar han i mycket grumliga vatten.

 

”Vous en avez assez de cette bande de racaille? Et bien on va vous en debarasser”. Översätter man denna ”finstämda” prosa av Frankrikes president Sarkozy till svenska, blir det ungefär: Har ni fått nog av detta gäng av slödder? Då så, vi ska befria er från dem.

 

Lägg till det Sarkozy sedan sa om att städa upp de invandrartäta förorterna med högtryckstvätt (då menade han inte en tvätt av de smutsiga husväggarna) och en bild av en man som inte drar sig för att använda ett riktigt smutsbrunt språk växer fram.

 

Jag kan tycka att anständigheten kräver att han först borde skölja sin egen mun med högtryckstvätt, innan han ger sig på förortens marginaliserade invandrare.

 

Översätter man vad Sarkozy yttrade till tyska, skulle man genast höra stöveltrampet i bakgrunden. Kommer orden ur mannen med klumpfotens mun? Eller härstammar de från Julius Streichers tidning ”Der Sturmer”? Ja frågorna hade varit berättigade.

 

Men att Sarkozys uttalanden smälter som honung på tungan i den brunanstrukna högerns mun, förvånar mig föga!

 

 

Bild, Sarkozy, wikipedia.org

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0