Utsikten

 

Ibland tvingas Dixi Stadelmann i något ärende att lämna Hisingen och ta bron över till Staden. Vid ett sådant tillfälle hade han den hemliga fotografen med sig. När ärendet var avklarat och de var på väg tillbaka till Hisingen passade de på att beundra utsikten från Mathuggskyrkan och samtidigt ta några foton.

 

 

 
 

Och över alltihop vakar Sjömanshustrun. Ja, kanske inte över alltihop, men visst ser det ut som hon tittar ut över Sannegårdshamnen. Det är väl därför man sover så tryggt om natten i Sannegården.

 

”Kvinna vid havet”, som vanligtvis kallas ”Sjömanshustrun” , av Ivar Johnsson (1885 – 1970) från början av nittonhundratrettiotalet står på toppen av ”Sjömanstornet” vid Sjöfartsmuseet. Till minne av svenska sjömän som omkom under första världskriget.

 
 
 
 
 

 

Och här har vi själva Masthuggskyrkan, invigd nittonhundrafjorton.

 

Kyrkan i nationalromantisk stil ritades av arkitekt Sigfrid Ericson (1879 – 1958).

 

 

 

 
 
 
Utsikten västerut med Älvsborgsbron (invigd 1966)
och Västerhavet i bakgrunden.
 
 
 
 
 
 

Och i huset nedanför berget bor det en fransos som med sin hyperkänsliga hörsel och med sina franska nerver plågas oerhört av turisternas eviga kameraklickande. Aldrig får han vara ifred i sin svarta basker där han sitter i fönstret med en Pastis och sina Gauloises. Sitt missnöje signalerar han med ett meddelande på kåkens tak: ”MERDE”!

 

 

 

 

 

- Dixi, från Hisingen till Masthuggskyrkan, det kallar du en riktig resa!

- Jag är utmattad ännu. Luftombyte tröttar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0