Bombmaffian

 

”Efter brandbombningen av Tokyo i mars 1945 for Curtis LeMay och 21:a bombkommandot fram över resten av Japan som vilda djur. Osaka. Kure. Kobe. Nishinomiya. LeMay lät bränna ned 68,9 procent av Okayama, 85 procent av Tokushima, 99 procent av Toyama – sammanlagt 67 japanska städer och alla under loppet av ett halvår. Kaoset som uppstod till följd av kriget gör det omöjligt att säga hur många japaner som mördades. Kanske en halv miljon. Kanske en miljon. Den 6 augusti 1945 flög Enola Gay, ett specialutrustat B-29-bombplan, från Marianerna till Hiroshima och släppte världens första atombomb. Ändå fortsatte LeMay med sina bombräder. I hans memoarer får kärnvapenanfallen bara några sidor. Det var inget som angick honom något särskilt.”

 

Ur Malcolm Gladwells bok ”Bombmaffian” som handlar om USA:s flygvapen och bombkriget mot Tyskland och Japan under andra världskriget.

 

Curtis LeMay ledde USA:s bombningar av Japan med B29-bombplan efter att ha blivit förflyttad från bombkriget mot Tyskland. Under Vietnamkriget, som flygvapenchef, uttryckte han en vilja att ”bomba Vietnam tillbaka till stenåldern”.

 

”Vilken kick det var att stirra på de arroganta, fula, hjulbenta jävlarna med sina runda ansikten och utstickande framtänder och inse vilken sits det här försätter dem i. Många nyligen demobiliserade soldater ute. De flesta poliser hälsar. Människor i allmänhet bara apatiska. Vi glodde skadeglatt på förödelsen och återvände hem vid tretiden och kände oss väl till mods.”

 

Ur Joseph Stilwells dagbok, från dagen när han vandrade omkring i den japanska staden Yokohamas ruiner. Av staden återstod efter Japans kapitulation bara spillror efter USA:s bombningar. Stilwell var högsta chef för de amerikanska stridsinsatserna i Kina, Burma och Indien.

 

Mitt problem är att jag har läst för mycket historia, varit för intresserad av geopolitik för att stå ut med dagens propagandabulletiner från kriget i Ukraina. Detta krig blev slutpunkten för journalistiken och den definitiva övergången till propagandamakeri. Jag tänker på den ”tunge” journalisten John Pilger som rekommenderade sina vänner att inte ta del av västerlandets journalistik kring Ukraina. Den är helt enkelt för dålig. Själv gör jag min medborgerliga plikt genom att ta del av maktmedias dagliga bulletiner, men bara en stund. Jag låter inte deras marinad impregnera mig i mitt sanningssökande så att jag blir oemottaglig för vad som sker i verkligheten. Jag söker alla ”sanningar”, letar i all propaganda, försöker genomskåda alla lögner i mina försök att förstå vad som verkligen händer.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0