"Historien skall frikänna mig"

 

Jag vaknade till nyheten att Fidel Castro var död. En historisk man finns inte längre.

 

Även revolutionärer dör, men drömmen om revolutionen lever för alltid.

 

 

 

Bild, Fidel Castro (1926 – 2016), wikipedia.org

 

 

 

Människa

 

Du är varet i mina sår.

Du är kniven i min rygg.

Du är spikarna i korset.

 

Det värsta är att jag är likadan.

 

I dagsljuset sjunger trasten.

I natten ylar och jagar vargar.

 

Vi är bara djur och människor.

Det finns inga gudar.

 


Skammens tid

 

Vi lever i skammens tid. Hur skulle annars Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy återigen kunna ställa upp och konkurrera om en ny presidentperiod. Han har visserligen en bit kvar att gå, det är ju bara högerns primärval som nu pågår. Men nästa år kan Sarkozy stå mot Marine Le Pen i en skräckens slutomgång. ”Nej, låt dig ej förhärdas i denna hårda tid…”

 

Nedanstående text skrevs 2010.

 

 

 

Den brunanstrukna högern i Europa fortsätter att gå framåt. Nu är det extremhögerpartiet Jobbik som tar plats i Ungerns parlament. Partiet har plockat röster genom att bedriva en hatkampanj mot romer. Med sin historia borde Ungern vara vaccinerat mot rasism, kan man tycka. Har man glömt nazisterna och pilkorsarna?

 

Att de brunanstrukna smutsar ner debatten med sitt hatiska språk, må vara hänt, men när den etablerade högern tar efter, då står vi inför en farlig utveckling. 2007, under oroligheterna i de franska förorterna, tog Frankrikes president Sarkozy till orda. Och visst fiskar han i mycket grumliga vatten.

 

”Vous en avez assez de cette bande de racaille? Et bien on va vous en debarasser”. Översätter man denna ”finstämda” prosa av Frankrikes president Sarkozy till svenska, blir det ungefär: Har ni fått nog av detta gäng av slödder? Då så, vi ska befria er från dem.

 

Lägg till det Sarkozy sedan sa om att städa upp de invandrartäta förorterna med högtryckstvätt (då menade han inte en tvätt av de smutsiga husväggarna) och en bild av en man som inte drar sig för att använda ett riktigt smutsbrunt språk växer fram.

 

Jag kan tycka att anständigheten kräver att han först borde skölja sin egen mun med högtryckstvätt, innan han ger sig på förortens marginaliserade invandrare.

 

Översätter man vad Sarkozy yttrade till tyska, skulle man genast höra stöveltrampet i bakgrunden. Kommer orden ur mannen med klumpfotens mun? Eller härstammar de från Julius Streichers tidning ”Der Sturmer”? Ja frågorna hade varit berättigade.

 

Men att Sarkozys uttalanden smälter som honung på tungan i den brunanstrukna högerns mun, förvånar mig föga!

 

 

Bild, Sarkozy, wikipedia.org

 

 

 

Exakt så är det

 

Det är med mild likgiltighet jag betraktar det faktum att jag lever i en värld som pratar så fort att den är tvungen att andas med röven. Orden biter inte på mig längre. Jag är en övergiven byggnad – låt oss säga ett utrymt och bortglömt observatorium. Genom mina krossade rutor blåser världen utan att lämna några spår.

 

 

 

Peter Hoeg ur novellen ”Spegelbild av en ung man i jämvikt”, ur novellsamlingen ”Berättelser om natten”.

 

 

 

 

Jag fortsätter att ösa ur Peter Hoegs novellsamling ”Berättelser om natten”. Idag behöver man inte fylla på med någon som helst kunskap eller bildning, det viktiga är att man tycker. Det är åsikterna som definierar en som människa. Se bara på dessa unga ”kulturkvinnor” som utan att egentligen ha något på fötterna öser sin vrede över att Bob Dylan har tilldelats nobelpriset i litteratur.

 

Ja, jag vet att jag har hängt upp mig på detta. Jag ser det som nästan som en personlig förolämpning. En sådan löjlig medelålders vit man är jag. I alla fall i denna fråga. Och ja, jag har ägnat många år åt Dylan.

 


Motorsportsronden

 

Det är klart att jag skulle ha skrivit och hyllat Dovi för länge sedan, men så såg jag på F1-loppet i Mexico och då tappade jag lusten helt för motorsport för ett tag.

 

Vad har F1 förvandlats till? Pajaskonster! Här kommer mitt förslag för att återställa förtroendet för den ädlaste motorsporten. Detta gäller säsongen ut: Låt mercedespiloterna Lewis Hamilton och Nico Rosberg göra upp i egna lopp. De är ju ändå totalt överlägsna i sina bilar. Först i mål ger givetvis poäng som en seger. Tvåan däremot får inga poäng, han kom ju sist. Där har ni att bita i, Hamilton och Rosberg.

 

Efter att mercedesbilarna har gått i mål får Red Bull-piloterna och deras Ferrari-kollegor göra upp i boxningsringen med bara överkroppar som proffsen. I ena ringhörnan: Daniel Ricciardo och Max Verstappen. I andra ringhörnan: Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen. Förmågan att köra bil på bana tycks de ju ha tappat helt. De beter ju sig numera som värsta sortens biltjuvar.

 

F1-dagen avslutas sedan med ett lopp för resten av stallen. Ååå, vad spännande att se om vår svenske Marcus Ericsson blir trettonde eller fjortonde man i mål!

 

Nu över till något betydligt roligare: Andrea Dovizioso fick vinna sin andra seger i MotoGP i Malaysias regn. Säkert som tåget lotsade han sin underbara Ducati i mål. Det är märkligt hur säker Dovi är i sadeln, men blir ju knappt nervös ens. När jag ser hans lagkamrat Iannone köra blir jag så sjösjuk att jag måste ha en spann i knät (för säkerhets skull) Usch! Jag gratulerar till segern Dovizioso, du är en riktig gentleman.

 

 

Bild, Andrea Dovizioso, ducati.com

 

 

 
 
 
 

- Men, Verstappen-pojken, vad har du i byxorna? Ja, inte där fram, jag menar där bak, givetvis. Va, ska du gå upp i ringen med ett nedstoppat fälgkors??? Ska du slåss med verktyg, bara för att Ferrari-killarna är äldre än vad du är? Det skulle du ha tänkt på innan du retade upp Tysken och Räkan. Pojkfan!

 

 

Han måste gå

 

Ännu en säsong är över i Ivan Denisovitjs liv, ursäkta, Dixi Stadelmanns liv skall det vara. Örgryte gjorde återigen en survällingsgrå säsong, men lyckades faktiskt klara sig kvar i Superettan.

 

Jag skall ringa upp Örgrytes sportdirektör, Pierre Edström, (ja, han är fotbollsguden Ralf Edströms son) och sjunga i luren: ”Tala närmre håll telefon intill din mun… Och du kan säga till din vän han måste gå.”

 

Vän? ”Vännen” är givetvis tränaren Marcus Lantz. ÖIS har inte råd med en tränare vars främsta egenskap är en alltid så påfrestande dumdryg arrogans. En arbetsledare måste vara en större människa än så. Varför kan inte klubben tala med Torbjörn Nilsson eller Peter Gerhardsson (närmare presentationer är överflödiga)? Skrev någon av dem på ett kontrakt för ÖIS skulle det i alla fall finnas hopp inför framtiden.

 

 

 

Bild, Marcus Lantz, olyckliga ÖIS-supportrar och ÖIS ordförande Joacim Nordh, gp.se

 

 

 

 

 

 

- Marcus Lantz: Säg hej till publiken; du måste gå!

 


Ett komplett år i Sannegården

 

Med en ny vinter är året (2015) komplett i Sannegården. Det som började med månadsbilder från januari och februari 2015 går nu i mål med en decemberbild.

 

 

Sannegården: december 2015.

 

 

 

RSS 2.0