Trolltyg

 

-Vem fan har stuckit en pinne rakt ner i Slottsberget?

 

-Det måste vara dom stora, stygga, ondögda och vildögda trollen. Trolleri!

 

-Såna illbattingar!

 

 

 

 
 

 


Dags igen

 

Den Hemliga Fotografen plägar fylla år var augusti. Så och i år. Jag gör som jag alltid gör, gratulerar bloggens stjärna. Grattis på födelsedagen!

 

Samtidigt passar jag på att visa en bild av Den Hemliga Fotografen. En av mina absoluta favoriter.

 

Norra älvstranden, min egen och många andras vackra omgivning, fotograferad den första vårdagen efter en kall vinter, genom en skulptur på kajen utförd av konstnären Pål Svensson.

 

En kajpromenad ger chans att se många intressanta konstverk. Kan rekommenderas. Samtidigt kan man få se bloggens egen Tintin ute på uppdrag, om man har tur, med kameran i högsta hugg.

 

 

 

 
 
 

Den förborgade sanningen

 

Jag läste någonstans om journalistik, det diskuterades om vad som var en nyhet. En hund biter en man i benet är ingen nyhet. Däremot, om en man biter en hund i benet, då är det en nyhet. Jag tror ni fattar…

 

Jag tänker på detta när jag ser Uppdrag Granskning på SVT. Här behandlas ryskt spioneri i östersjöområdet och i det sammanhanget tas även sprängningen av Nordstreamledningarna i Östersjön upp. Här är det ”hunden biter mannen” som gäller. Det vill säga att det är Ryssland som spionerar i området och som dessutom spränger sina egna gasledningar. Varför de nu skulle göra det sistnämnda framstår dock som lite svårförklarat. Om det nu inte handlar om den gamla vanliga ryska ”ondskan”. Det argumentet finns ju alltid att ta till när det gäller det stora landet i öster. Inte mycket nytt presenteras, samma gamla teser tuggas om och om igen. Ryssen spionerar på oss och övriga Nato-länder.

 

Jag förstår att ryssen spionerar om än inte i samma omfattning som USA. Jag förstår att alla länder spionerar i den omfattning de kan och så mycket som de anser sig behöva. Detta borde inte vara en nyhet vid det här laget. Och framför allt borde inte ryssens spionage vara det. Så mycket som vi har blivit matade med detta genom åren. Men man kör på i gamla hjulspår. Det gäller att uppbåda både vrede och rädsla för att underlätta omdaningen av Sverige till en vasallstat under USA och Nato. Men så förutsägbart, uttjatat och tråkigt, säger jag.

 

Den berömde amerikanske grävjournalisten, den Pulitzerpris-belönade, Seymour Hersh har publicerat artiklar när det gäller sprängningen av Nordstream som pekar på USA som ansvarig och som bygger på uppgifter från en välunderrättad insiderperson. DET VORE EN NYHET, om det är sant. Detta borde undersökas, om vi nu har några fria, kritiska, skickliga journalister kvar i detta vårt bleka nya land. Mannen biter hunden i benet! Frågan är bara om detta får undersökas. Vi har ju fått nya lagar som gör att information som kan skada Sveriges förhållande till främmande makt (läs USA) inte kan presenteras utan risk för att personerna bakom framtagandet av denna information kan straffas.

 

Att det nu är så relativt tyst om vilka som står bakom sprängningen av de ryska gasledningarna i Östersjön tyder på att man har svårt att knyta Ryssland till dådet. Med de propagandaresurser som står till de västliga makternas förfogande skulle det ju egentligen räcka med det minsta av ”bevis” för att det mäktiga propagandamaskineriet skulle kunna dra i gång och förvandla frågan till besvarad, enligt USA:s och vasallstaternas önskan. Detta trots att de mäktigaste företrädarna för regimen USA: Biden, Nuland och Blinken, tillsammans har uttalat sig för att stoppa de ryska gasleveranserna via ledningarna i Östersjön. Det är svårt att se att något annat land än USA skulle ha så stora fördelar av en sprängning av ledningarna i Östersjön.

 

Seymour Hersh? Ja, precis, han som avslöjade amerikanernas Son My massaker i Vietnam-kriget och tortyren och mördandet som USA stod bakom i Abu Ghraib fängelset i Irak. En ikon.

 

 

 

Bild, Seymour Hersh, wikipedia.org

 

 

 

 


RSS 2.0