En röd småborgares bekännelse

 

På nyårsafton när jag dricker champagne och äter svensk hummer,

slår mig plötsligt tanken att revolutionen kanske inte är nödvändig.

I alla fall inte just i denna sekund.

 

Efteråt kunde jag med viss skamsenhet lägga till hummer och champagne

till listan på de saker i livet som har en förborgerligande inverkan

på de radikala.

 

 
 

Med denna ”prosadikt” önskar jag alla läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR (tänk på att det är valår i år!).

 

 

- Satan vad du gnäller, Dixi.

- Gnäller?

- Ja, vad är det för fel på champagne, hummer och lite fyrverkerifärger?

- Det är väl inget fel på blaskigt pulverkaffe, falukorv och lite mysig grå socialrealism heller.

- Tänkte inte på det.


Folklig kultur

 

Försvararen gick på en kroppsfint, så när han kom tillbaka på planen hade han både senap och ketchup på ryggen.

 

Ovanstående citat kommer från sportradions före detta expertkommentator, (numera förbundskapten), i bandy, Jonas Claesson.

 

 

Om man en varm sommarkväll när man står och njuter på fotbollsläktaren av det vackra spelet skulle få för sig att borra sig rakt ner genom årstiderna till fotbollens antipod, då hamnar man givetvis på bandyläktaren i en Annandagsmatch tillsammans med snoddaskepsarna och de värmande portföljerna. Det vackra spelet benämns på sommarhalvåret: fotboll. På vintern heter det: bandy.

 

 

God Jul

Vad ska man ha julen till? Jag är nog inte ensam om att i dagarna ställa den frågan. Jag tänker på alla dubbelarbetande kvinnor som kämpar för att orka med. Jag tänker på alla ensamma människor, vars utanförskap blir extra tydligt kring denna högtid. Jag tänker på många dysfunktionella familjer, där helvetet brakar lös, där barn och föräldrar brister under trycket.

 

Själv är jag ateist, så julens kristna mening går mig förbi. Jag har även svårt att fördra vårt extrema konsumtionssamhälle, så tillsammans med det kristna budskapet ryker väl här de argument som de flesta människor har för att fira högtiden, Jesus och julklapparna, eller snarare tvärt om, julklapparna först och sedan Jesus.

 

Jag får söka restaurera mitt förhållningssätt till julen genom musiken, försöka hitta något i de jullåtar som sköljer över oss i december varje år. Det mesta vill jag nog betrakta som ren smörja, men några intressanta jullåtar har jag lyckats hitta.

 

Ja, jag vet att den är uttjatad och att gruppen innehöll en av den svenska kulturens få officiella moderater, men texten är rätt bra och visst ligger det en viss sanning i den, ”Juligen” med JustD.

 

Alltid samma terror år efter år

Och ens enda tröst är att ta sig en tår

Så man tar snaps efter snaps

Och man rumlar hem

När man är packad som NK den tjugotredje december

 

Så när man griper om dasset som en chaffis sin ratt

Och suckar matt

Ja, då vet man att

 

Nu är det jul igen

Jul igen

Nu är det jul igen

Jul igen

 

Och när man ändå är inne på det spåret kan man lyssna på ”Run Rudolph run” med Keith Richards. Chucken svänger som vanligt, men framför allt vet man ju att Richards firar jul på en söderhavsö, genom att tömma minst en flaska Jack Daniels och sedan ramla ner från en kokospalm, minst två gånger. En rätt lockande tanke, huvet i sanden och bena i vädret!

 

Ja, han är outhärdlig den amerikanske coca cola-tomten. Anders F Rönnbloms tomte är betydligt mer mångfacetterad i ”Det är inte snön som faller”. Vad går han på för substans? Det är nog något starkare än tomtebrus.

 

Vi öppnar dörren till en pissoar
och där står självaste tomtefar
med lång näsa och en stråle som glittrar.
Han drar av sig skägget,
det ser ut som han fnittrar.
Han säger: God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul!

 

Någon sätter eld på gamle tomtefar.
Han skriker: God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul!

Tomtefar är skadad och läggs på en bår.
Han säger: God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul, God jul!

 

När man ändå talar om tomten så avslöjar BB King i ”Back Door Santa” vad det egentligen handlar om. Tomten är far till alla barnen, så glöm det där med Jungfrun och den Helige Anden. Det var tomten som gjorde det när Josef vände ryggen till! Mer än en gång under Marias havandeskap vaknade Josef sent om natten av att Maria låg bredvid honom i mörkret förnöjt gnolandes på en vers: Tomtens jul – Den e kul. Tomtens skott – Det e gott. Det var inte tomten, det var den Helige Anden, med den fasta tanken somnade sedan Josef om.

 

They call me the Back Door Santa
I make my runs about the break of day
They call me the Back Door Santa
I make my runs about the break of day
I make all the little girls happy
While the boys are out to play

I ain't like the old Saint Nick
He don't come but once a year
I ain't like the old Saint Nick
He don't come but once a year
I come runnin' with my presents
Every time they call me dear

I keep some change in my pocket, in case the children are home
I give 'em a few pennies so that we can be alone
I leave the back door open so if anybody smells a mouse
And wouldn't old Santa be in trouble if there ain't no chimney in the house

They call me the Back Door Santa
I make my runs about the break of day
I make all the little girls happy
While all the boys are out to play

Kyla och snö, det är lätt att säga att man hatar något, men i detta fall är det sant, jag hatar kyla och snö. Varför skall julen vara kall och vit? Nisse Hellberg har rätt, ”Jag vill ha en grön december”.

 

Nu åker vi igen med vänner o familj

o julen är här igen.

Säcken full med klappar åt barnen,

jag har köpt för flera tusen spänn.

 

Här kommer far med granen

o allting är som det ska,

men jag mår inte bra,

jag gnäller som ett barn.

Jag kan inte stå ut med ett sånt klimat.

 

Snön faller sällan i min del av landet,

njut ni som vill o kan det.

Jag sitter o väntar på att vintern vänder,

jag vill hellre ha en grön December!

 

Och när vi är inne på att ha rätt, kan jag skriva under på att den mannen ofta har rätt. För hur skulle han som uppskattar Peps Persson kunna ha fel i någonting. Nisse skrev: ”Det enda Putte vill ha i julklapp är en röd elektrisk gitarr”. Han har genomskådat livets gåta: Hur tar man sig genom livet med värdighet? Det är fan så svårt, jag vet. Men har man bara en röd elektrisk gitarr, kan man till och med som en packad gammal man, ramla ned från en kokospalm och halvt om halvt slå ihjäl sig och ändå vara mest respekterad i rockvärlden.

 

Men julens innersta väsen kommer Ulf Lundell åt i “Snart kommer änglarna att landa”.

 

Glöm djävulskap och stingslighet
Glöm allt jag gjort av elakhet
jag älskar dej så innerligt
för du och jag har sett en del
och känner till varandras fel
Vi lever i vår egen hemlighet
Kom öppna dej, snart är julen över
Sitt närmare, för du är allt jag vill
och behöver

 

 

Fascismen är borgerlig

”Fascismen är borgerlig; den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.”

 

Herbert Tingsten (1896-1973) i sin bok ”Nazismens och fascismens idéer” från 1965.

 

 

Herbert Tingsten var professor i statsvetenskap, författare och liberal publicist. Under perioden 1946 till 1959 var han stridbar chefredaktör på Dagens Nyheter. Men det vet ni säkert redan, ni bildade läsare av Dixi Stadelmanns blogg, men ibland förirrar ju någon vilsekommen internet-användare sig in även på mitt forum och då kan ju dessa upplysningar komma till sin rätt.

 

Själv minns jag nästan med fasa en politisk debatt på en antiksida på nätet, i vilken jag deltog för flera år sedan, om fascismens och nazismens politiska ursprung. Idag klagas det ofta på de ungas ”obildning”, men i denna debatt på antiksidan var det mest äldre personer som deltog och den soppa av okunskap, reaktionära politiska åsikter, ja rent utav elakhet och dumhet, stank till slut så illa att jag lämnade forumet för att aldrig mer återkomma. Jag måste erkänna att det dröjde ett långt tag innan jag kunde se på gamla människor med samma förtroendefulla blick som tidigare. Nätet uppmuntrar inte alltid människors goda sidor vare sig man är ung eller gammal. Och själv är jag så långsint att när jag hittade ovanstående Tingsten-citat sved det till i mitt stridbara debatt-hjärta: Satan, detta citat skulle jag ha haft till handa i striden på antiksidan; vilken klubba!


Stefan Sundström

Det är dags för socialdemokraterna att sluta dalta med medelklassen. Sluta försöka upprepa Alliansens billiga trick med några fler hundralappar i månaden till dom som redan har sitt på det torra, samtidigt som allt som är gemensamt förslummas.

 

Det är dags för socialdemokraterna att sluta mesa med i Alliansens nedrustning av våran välfärd, vårat tågnät, våra dagisgrupper.

 

Det är dags för socialdemokraterna att  tala till medelklassen och alla andra också som till vuxna människor:

 

Vi har ett gemensamt ansvar för hur den här världen ser ut, vi måste ta hand om varandra och det kostar. Bara så kan vi hindra fascismen att växa till sej i Sverige.

 

 

 

                      Stefan Sundström, ur en text i Dalademokraten 2013

 

 

 

Att inte Stefan Sundström är göteborgare, det övergår mitt klena förstånd. Mannen har ju allt! Han har ett underifrånperspektiv, han har humor, intelligens och värme och allt detta inbäddat i en typisk göteborgsk tykenhet. Stockholmare – Sundström? Men han skall inte ha otur hela livet; härmed utnämner jag, Dixi Stadelmann, Stefan Sundström till min hedersgöteborgare! Jag menar: smälter man in på Gamla Ullevis läktare, då är man göteborgare var man än har haft oturen att födas.

 

Och ni ungdomar som tycker historia är skittråkigt – misströsta ej. Vad än Rottingmajoren påstår, så räcker det med att ni lyssnar noggrant på Stefan Sundströms låt om nittonhundratalet (den heter väl 1900?). Där har ni den historia ni behöver, i alla fall till en början.

 

 

Stefan Sundström, wikipedia.org

 

 

Jag drömmer så konstigt

Jag hade en mardröm i natt. Jag var reporter på Antik Auktion och skulle göra ett reportage hemma hos gamle Ernst von ”vågor i håret” Pitting på hans herrgård i Mälardalen.

 

- Går du alltid i ridstövlar hemma?

- Reservofficer i kavalleriet, det förklarar ju saken.

 

- …konst och antikviteter.

- Inga andra intressen?

- Jaså, unga ryttarpojkar.

- Ja, jag ser oljan vid öppna spisen. Eugene Jansson?

- Tennis också.

- Du spelade tennis i din barndom med V-Gurra!

- Jaså, han var en hårdhänt tennisspelare.

 

- Tur att det inte är radio, i tidningen slipper ju i alla fall läsarna höra ditt talfel.

- Säg RRRRR.

- Nej, använd tungspetsen!

- Vi glömmer det Ernst.

 

- Ni är lika du och din fru på porträtten.

- Är det din syster?

- Du är gift med din syster?

- Ni har väl inte barn!

- Jaså, två stycken.

 

- Vi kan väl avsluta med att ta ett fotografi där du sitter i favoritstolen och läser?

- Men för fan Ernst, ta av dig den där fjolliga scarfen och rufsa till frisyren lite.

- Läser du aldrig?

- Varför har du då ett helt bibliotek?

- Nej, Ernst du håller boken upp och ner!

 

Jag vaknade kallsvettig, reste mig ur sängen, fattade telefonen, ringde och sade upp min prenumeration på Antik Auktion.

 

 

George Grosz, “Eclipse of the sun”, från magicrealism.co.uk

 

 

Perspektiv

 

”Om vi bojkottar deras varor blir ju de stackars negrerna i Sydafrika utan jobb.”

 

 

Ovanstående är en del av den dåvarande partiledaren i Moderaterna (1985), Ulf Adelsohns argumentation mot sanktioner mot rasistregimen i Sydafrika.

 

 

 

 

”I dag är det många som vill vara våra vänner. Det gläder oss. Men vi glömmer aldrig dem som gav oss sitt stöd när vi hade det svårt.”

 

 

Ovanstående sades av Nelson Mandela när han besökte Sverige efter sin frigivning 1990.

 

 

 

 

- Dixi, sluta nu och hacka på Moderaterna, det är ju fjärde inlägget på raken i bloggen. Det är ju ändå snart jul.

 

- Nu sitter väl Tobissarna och Bildtarna och de andra högerspökena och gråter i sina herrgårdar och östermalmsvåningar och allt detta bara för att jag är taskig mot dem. God Jul, till alla moderater (och till allt annat oknytt också). Nu skall jag hålla fred med er, ända till jul. Det blir svårt, men det skall gå på något sätt. Tänk vad vekhjärtat man blir när man blir äldre.


Högerpartiet skapade allt

Här kommer sista delen i trilogin om högerns historierevisionism.

 

Det är inte bara i tomtens verkstad som det jobbas febrilt nu inför julen, även i högerns historieverkstad skruvas vår nya reviderade historia ihop för fullt. Dagens Moderater fortsätter sitt idoga arbete med att skriva om vår historia. Nu håller man på med Bibelns skapelseberättelse, erfar Dixi Stadelmann. Den nya versionen är i princip klar. Det är bara att läsa och begrunda.

 

Dag 1: Högerpartiet skiljer ljuset från mörkret, och Högerpartiet kallar ljuset för "dag" och mörkret för "natt".

 

Dag 2: Högerpartiet delar upp vattnet på jorden i två delar, och ett valv som Högerpartiet kallar för "himmel" skiljer dessa åt.

 

Dag 3: Högerpartiet skapar det torra landet, och på det torra landet skapar Högerpartiet all växtlighet.

 

Dag 4: Högerpartiet skapar solen, månen och stjärnorna, till att utmärka tider, dagar och år.

 

Dag 5: Högerpartiet skapar alla vattenlevande djur och alla fåglar efter sina slag.

 

Dag 6: Högerpartiet skapar de marklevande djuren: vilda djur, boskapsdjur och kräldjur efter sina slag. Till sist skapar Högerpartiet även människan till sin avbild.

 

Dag 7: Högerpartiet vilar från sitt skaparverk, och välsignar och helgar den sjunde dagen.

 

 

När man läser Moderaternas nya ”översättning” av Bibelns skapelseberättelse kan man ju undra om detta att vila på sjunde dagen inte strider mot arbetslinjen, men på denna fråga svarar Reinfeldt utan betänketid: Vila på sjunde dagen är en eftergift åt den satans arbetarklassen. De har ju hittills vägrat att jobba sju dagar i veckan och dygnet runt. De skyller på att kroppen måste vila mellan arbetspassen. Vi högermän däremot har alltid kunnat tänka oss att klippa kuponger hela veckan runt.

 

När högern stod där med rumpan bar efter att ha avslöjats som lögnare när de ville ta åt sig äran för att ha infört demokrati och allmän rösträtt i Sverige blev deras försvarslinje att det var en högerman som föreslog och införde allmän rösträtt i Sverige. Arvid Lindman var visst namnet.

 

Sanningen är denna att delar av högern insåg att det inte längre gick att bekämpa arbetar-rörelsens och liberalernas krav på rösträtt. Gav inte högern upp sitt motstånd, stod en snabb och radikal samhällsomvandling för dörren, ryska revolutionen satte skräck i de härskande klasserna. Inför detta faktum tvingades Lindman införa något som högern kallade ”allmän rösträtt”, men som var något helt annat. Rösträtten gällde bara män och var till riksdagens Andra Kammare. Till Första Kammaren och till landsting och kommuner gällde en graderad 40-gradig rösträtt, där inkomst bestämde hur ”många röster” man hade!

 

Sådan var högerns demokratisyn!

 

De svenska kvinnorna hade många år kvar till den dagen de fick rösta.

 

 

- ”Klippa kuponger” och ”kupongklippare”, sådana uttryck har man inte hört på hundra år, Dixi. Ta nu en paus och gå ut och se på dagens verklighet. Hur har du det förresten med din egna aktiefond?

 

- Gå ut? I den trafiken! Är du galen, man kan ju bli överkörd av en hästdroska eller ångspårvagn.

 

- Ja, du får väl hålla dig inne då, men du svarade inte på frågan om din egen aktiefond.

 

- Aktiefond? Jag förstår inte vad du pratar om?

 

 

 

Högerpartiet skapar de marklevande djuren: vilda djur, boskapsdjur och kräldjur efter sina slag. Till sist skapar Högerpartiet även människan till sin avbild.

 

 

Nu är Dixi arg igen

När nu Moderaterna putsar upp sin historia när det gäller Sydafrika kan det vara värt att minnas att deras historierevisionism inte är någon ny företeelse. Nedanstående skrev jag i min blogg redan 2011.

 

Efter kritiken mot Moderaternas nya idéprogram backar nu Fredrik Reinfeldt i frågan. Han säger nu att han kan tänka sig att ändra i programmet för att det inte skall framstå som om partiet varit en förkämpe för allmän och lika rösträtt och som om partiet arbetade mot det vita Sydafrikas apartheidsystem. ”Vi har ingen lust att förvränga något eller att ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för”, svarade Reinfeldt en tidningsreporter vid en pressträff.

 

När högern skall tvätta sig ren går det åt en otrolig mängd badvatten. Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, var helt enkelt för lat. Hon orkade inte byta badvatten en gång till och börja tvätten på nytt igen, så hon ljög. Rakt upp och ner, hur fräckt som helst, påstod hon att högern i Sverige varit för allmän rösträtt.

 

Men ännu är vi inte riktigt så historielösa som högern tycks tro, så hon fick pinsamt nog backa i frågan. Svenska folket har visserligen gått på att dagens Moderater är ett anständigt parti, ja vi tillåter till och med att de kallar sig för ett arbetarparti, men det finns fortfarande gränser.

 

Men några år till med privatskolekoncerner, som plockar ut miljonvinster ur verksamheten, samtidigt som de säger sig inte ha råd med skolbibliotek, så har makten säkert lyckats göra oss fullständigt historielösa. Då kommer vi att svälja att vår utrikesminister ingår i en förundersökning för folkrättsbrott och att han har suttit i styrelsen för ett solkigt oljebolag med blod och olja som affärsidé, medan en socialdemokrat, som faktiskt ovanligt nog tycks ha socialdemokratiska åsikter, får utstå en veritabel kölhalning i till stora delar borgerligt styrd media, för att han erhållit bostadsersättning som inte till alla delar har varit moraliskt grundad. Vi kommer då att acceptera att man låser in gamla dementa på stängda avdelningar för att det sägs att vi inte har råd med vårdpersonal, att sjuka människor kastas ut i fattigdom, samtidigt som vi sänker skatterna med nästan 100 miljarder kronor, givetvis mest för de välbeställda.

 

Vadå? Vad säger ni? Är vi redan där? Har det gått så långt?

 

Nej, nu är det verkligen dags att sätta sig och åstadkomma en pall fett! Pall fett? Jag menar givetvis en pamflett, men det är svårt att skriva när man är skitförbannad nästan jämt!

 

 

 

- Jaså, Dixi, du sitter på en pall när du skriver.

 

- ?

 

 

Illusionisten, wikipeia.org

 

 

I historierevisionismens tid

 

Jag sänker min blick och böjer min nacke i sorg och i den djupaste respekt för en extraordinär människa, frihetshjälte och politiker, Nelson Mandela är död. Så långt är allt klart och enkelt.

 

Men sedan blir det svårare för mig, som har varit historiskt och politiskt intresserad i hela mitt liv. Hur skall jag kunna hantera västerlandets sedvanliga dubbelmoral? Det var ju faktiskt Olof Palmes Sverige, Sovjetunionen, Fidel Castros Kuba och Muammar Gadaffis Libyen som stödde Nelson Mandelas ANC i frihetskampen mot Sydafrikas apartheidregim. På apartheidregimens sida stod USA, Storbritannien och Israel. För USA var Mandela en simpel terrorist och ANC var en terroristorganisation ända fram till i början av tjugohundratalet. I Ronald Reagans och Margaret Thatchers arsenal av invektiv mot Mandela ingick kommunist, sovjetagent och terrorist. Det skall man minnas i dessa dagar, när man hör gråtarna och gråterskorna från höger översvämma media. Nu när vårt eget högerparti håller på att skriva om sin historia dröjer det väl inte länge för än man får höra att Carl Bildt var hemlig medlem i ANC:s högsta ledning.

 

I samma stund som ANC segrade och vann den politiska makten, men lät den gamla ekonomiska makten i Sydafrika förbli intakt, kanoniserades Mandela även av högerkrafterna i världen. Den USA-ledda västvärlden skriver nu om historien och litar på att det åter igen skall fungera genom vanligt folks närmast totala historielöshet. Glöm Olof Palmes Sverige, Sovjetunionen, Castros Kuba och Muammar Gadaffis Libyen, nu är det USA och västvärlden som var Mandelas och ANC:s bästa och trognaste vänner.

 

Visar bilderna nedan Nelson Mandela, Fidel Castro och Muammar Gadaffi, eller är det vår statsminister Fredrik Reinfeldt, när han fortfarande hade hår och skägg, Mandela träffar? Och Carl Bildt förklädd som beduin… Det är svårt att riktigt veta vad som är rätt och riktigt i historierevisionismens tid.

 

Bilderna från belfasttelegraph.co.uk och politicalscrapbook.net.

 

 
 
 
 

 


Utbildning - Kunskap - Bildning

När jag ändå är inne på Rottingmajoren, skolan, utbildning och kultur kör jag vidare med lite material från skafferiet (2009), tyvärr fortfarande skrämmande aktuellt.

 

Kunskap är inte bara ett medel för att skapa en bättre värld, det är ett mål i sig själv. Utbildning ger människor ökade förutsättningar att uppnå bättre livsbetingelser. Utbildning och kunskap är två av de viktigaste beståndsdelarna i den brygd som livet understundom destillerar till bildning. Detta är min absoluta tro. Därför blir jag så upprörd när jag nu ser hur den borgerliga regeringen agerar.

 

Man började med att avskaffa det fria inträdet till de statliga museerna. Denna reform, som hade mångdubblat besöken och även nått grupper som annars i praktiken var utestängda från vårt gemensamma kulturarv, hade varit en stor framgång.

 

Man skar ner statsbidragen till “En bok för alla” som var en satsning med mål att ge god litteratur till grupper som annars inte nås av kvalitetslitteratur. Inte ens barn- och ungdoms-delen av denna satsning undgick slakten.

 

Nu sticker inkomstgarantin till våra yppersta konstnärer regeringen i ögonen. Vår gemensamma tribut till några tiotal av de kulturskapare som har gett oss så mycket, kommer att försvinna.

 

Arbetsmarknadsutbildningen som skall garantera välutbildad arbetskraft till arbetsmarknaden har också varit föremål för nedskärningar, liksom vuxenutbildningen på Komvux. Den sympatiska tanken om “livslångt lärande” förpassas nu till historien. Visserligen har regeringen inför den brutala ökningen av arbetslösheten varit tvungen att backa något i frågan, men deras ideologiska förblindning kvarstår.

 

Grundbulten i tanken om livslångt lärande är tron på att alla människor har en vilja och en förmåga att utvecklas. Socioekonomiska, etniska, könsmässiga eller åldersmässiga faktorer skall inte utestänga människor från möjligheten till kunskapsmässig utveckling. Igår fick även elever i gymnasiet på de “praktiska yrkeslinjerna” möjlighet att inhämta teoretiska kunskaper som gav en allmän behörighet till universitetsstudier. Detta förändrade den borgerliga regeringen. Man vill helt enkelt sänka de teoretiska kunskapskraven på yrkesutbildningarna. Detta rimmar illa med tidens ökade kunskapskrav. Problemet med att en grupp elever inte får godkänt i dagens gymnasieskola skall inte mötas med sänkta kunskapskrav, utan istället måste undervisningen förändras och anpassas.

 

Hur ser man på utbildning, när man som moderaterna i Täby kommun säljer ut kommunens enda kommunala gymnasieskola till rektorn och en av lärarna på skolan, dessutom till underpris? För nio miljoner får dessa personer köpa en skola som av oberoende experter är värderad till mellan trettiofem och femtio miljoner; eller när en så viktig verksamhet som utbildning tvingas ut på marknaden och det tillkommer marknadsföringskostnader på miljontals kronor. Det senaste jag läste om var en gymnasieskola som lockade elever med gratis körkort och “mycket fritid”!

 

Nej, jag skulle vilja se en framtid där man inte skulle förvånas om man hamnade vid fikabordet på bygget och det diskuterades litteratur. En animerad diskussion om vem som var störst av de ryska epikerna, där Dostojevskijs “Bröderna Karamazov” valsar runt med Tolstojs “Anna Karenina”, så väggarna skakar, det skulle vara ett kvitto på en bra utbildningspolitik!


När skall vi fatta

Privatskolans reklamaffisch inför skolvalet:

 

Hos oss har ni alltid roligt!

 

Vi lovar:

 

egen dator,

lite läxor,

mycket fritid,

men inget gammalt tråkigt och dammigt bibliotek.

 

Det vi däremot inte får se är reklamaffischens baksida. Där står det finstilta: Vi lovar att så mycket som möjligt av skolpengen skall gå direkt ner i våra ägares fickor.

 

 

I sju år har Rottingmajoren pekat ut skolans nya väg, auktoritärt och med hela handen: fortsätt den breda vägen rakt ut i den marknadsliberala öknen.

 

Resultatet av den idag redovisade internationella PISA-undersökningen visar en svensk skola i fritt fall. När skall vi fatta att vi inte kan låta denne auktoritetstörstande gamle militär (själv med högst medelmåttiga betyg från gymnasiet) förstöra ett skolväsende som en gång i tiden presterade resultat i världsklass. Vårt grannland Finland, som nu ofta ligger i topp, följde vår modell fram till att privatiseringsvansinnet med det påföljande marknadsvansinnet tog över i vårt arma land och se nu hur det går för Finland och Sverige (Finland i topp, Sverige närmast i bott).

 

Vi måste få denne man att sluta stöka!

 

bild, wikipedia.org

 

 
 
Vadå? Om jag var förbannad när jag skrev detta? Gissa!
 

Dålig matematik

Det sägs ofta att våra barn och ungdomar måste bli bättre i matematik. Jag har ingen anledning att betvivla detta påstående, men jag vänder mig emot att felet påstås ligga hos barnen och ungdomarna när det gäller det relativt påvra resultat som kommer ut av matematikundervisningen i grundskolan och i gymnasiet.

 

Själv har jag aldrig haft problem att uppfylla de resultatkrav skolan har haft på mig i ämnet matematik. Mitt problem, vilket jag säkert delar med många andra, är att jag har tyckt att undervisningen i ämnet har varit så fruktansvärt tråkig och rent ut sagt dålig. Det har varit som om lärarens mål har varit att döda allt intresse för sitt ämne.

 

Formulär 1A för matematikundervisningen har genom alla år i grundskola och gymnasium varit följande: Först en kort genomgång av den matematiska ”metod” som vi förväntades lära oss, sedan slå upp läroboken och räkna exempel, efter exempel. Lektionen avslutades med att en läxa delades ut, som innebar mer uppgifter av samma art att räkna hemma. Varje ”metod” som man förväntades lära sig var kliniskt skild från alla verklighetsexempel och att på något sätt koppla ihop dessa metoder till en helhet var definitivt uteslutet.

 

Skall man vara lite cynisk kanske det inte har så stor betydelse för de flesta människor att matematikundervisningen i allmänhet är så dålig. Vad är det de flesta vanliga människor behöver kunna av matematik i det vanliga livet? Jo, med de fyra räknesätten, multiplikationstabellen och procenträkning så klarar man sig rätt bra.

 

Men det är definitivt inte bra för samhället i stort, om medborgarnas matematiska kunskaper blir för dåliga och det är ett stort svek som utbildningssystemet begår mot den enskilda eleven, när man inte ens ger eleverna möjlighet att förstå vad matematik är.

 

Jag själv fick först möjligheten att förstå vad matematik var, när jag läste på högskolan. Där insåg jag, med kunniga och stimulerande lärares hjälp, att matematik kanske är vårt vackraste språk och definitivt det mest exakta, inom de områden av våra liv som matematiken kan beskriva och matematikens domäner är mycket, mycket större än vad man kan tro.

 

Nu vill jag inte framställa mig själv som om jag har några djupare kunskaper i matematik, men högskolans grundkurs i ämnet gav mig i alla fall möjlighet att förstå lite av vad man kan göra med det matematiska ”språket”. Och det kan jag säga att min beundran för de människor som har djup kunskap i matematik och förmår att omsätta denna kunskap i praktiken nästan är gränslös.

 

Så Rottingmajoren, sluta hacka på ungarna, ge dig på lärarna istället!

 

Till sist.

Och så finns det enkel matematik och det finns falsk matematik…..

 

 

FALSK MATEMATIK

Peps Persson

 

 

Ett o ett e två

två o två e fyra,

lönerna e låga

men varorna e dyra.

 

Ska de' va så svårt att fatta

att det e falsk matematik,

som gör den fattige så fattig

o den rike så förbannat rik.

 

Två o två är fyra

fyra o fyra e åtta

En del har femton badrum

o jag har en sprucken potta.

 

Ska de' va...

 

Tre o tre e sex

sex o sex e tolv

Fru Wallenberg putsar naglarna

o fru Svensson skurar golv.

 

Ska de' va...

 

Noll o noll e noll

o noll-noll noll-noll-noll

var du än släpper slantarna

så rullar dom åt samma håll.

 

Ska de' va...

 

 

 

Undviker man dålig och falsk matematik kan matematiken vara lika vacker som en pion…

 

 

RSS 2.0