Vilken söndag!

 

- JAAA!

- NEEJ!

 

Exakt så gick mina tankar när nyheten kom att Sebastian Vettel hade skrivit på för Ferrari. Först en väldig positiv känsla, eftersom jag hyser stor respekt för Vettel som förare och då jag trodde att han skulle ersätta Kimi Räikkönen som jag tycker har gjort en ganska svag insats i sin senaste sejour i Ferrari, men när jag förstod att Vettel skulle ersätta Fernando Alonso kändes det mycket tungt. Alonso anser jag helt klart vara den vassaste föraren i F1 just nu.

 

Efter söndagens fantastiska insats av Vettel i en Ferrari, som äntligen verkar vara i den klass man förväntar sig av det klassiska bilmärket, så får jag revidera min känsla. Vettel tycks kunna ersätta Alonso på ett utomordentligt sätt. Kanske är det så att det krävs ett par tyska läderstövlar i Ferrari-garaget för att strama upp de italienska konstnärssjälarna. Ingen kan väl glömma Michael Schumachers mångåriga succé i det italienska stallet. Nu har Vettel en lång väg kvar att gå om han vill jämföras med Skomakaren, men Mini-Schumi kan han väl få kallas redan nu. Två lopp har körts och Ferrari är tillbaka i toppen, nu ser det ut som det ska igen.

 

Apropå Alonso; det var fint att se att den skönt skimrande lille spanjoren var tillbaka efter sitt självmordsförsök mot muren i Barcelona. Självmordsförsök? Ja, här talar ingen fakta, men en känsla: var det inte så att helt plötsligt slog den bittra sanningen till med brutal kraft; här satt den lille spanjoren inte längre i det hjärteblodröda mästerverket, ingen stegrande häst, utan han harvade runt i en tråkgrå engelsk skapelse. Sönderkokta grönsaker i brunsås från den engelska kantinen flöt i magen, ingen kärlek från alla miljoner tifosi runt om i världen strömmade mot honom, den italienska solen lyste inte längre, bara engelskt gråmulet stilla regn fanns kvar i det spanska hjärtat. Vad fanns det då kvar att leva för? Inget!

 

Men nu tycks det som om Alonso har återhämtat sig igen och han verkar ha uppbådat nya krafter och på sikt kanske McLaren kan bli nästan som Ferrari för spanjoren. Fan trot, men man måste ju se positivt på livet.

 

Och senare på kvällen var det två Ducati på pallen i MotoGP. Den gamle MästarenValentino Rossi vann före två andra italienare. Satan! Igår skulle man ha bott i Italien.

 

 

 

bild, wikipedia.org

 

 

 

 


April och tystnad

 

Våren ligger öde.

Det sammetsmörka diket

krälar vid min sida

utan spegelbilder.

 

Det enda som lyser

är gula blommor.

 

Jag bärs i min skugga

som en fiol

i sin svarta låda.

 

Det enda jag vill säga

glimmar utom räckhåll

som silvret

hos pantlånaren.

 

 

 

Tomas Tranströmer (1931-2015)

 

 

 

 

Diktaren är död, hans ord lever för alltid. Att läsa hans dikter är som att fiska på ytan av en gammal övergiven vattenfylld gruva. Ytan är känd och överblickbar, det mörka djupet är oändligt.

 

 

 

bild, wikipedia.org

 

 

 

Kap 1. Ankomst

 

Trots att det ännu bara var tidig kväll hade han letat en lång stund efter en ledig parkeringsplats, när han i backspegeln fick se en bil ge sig iväg. Med en viss desperation kastade han runt BMW:n och accelererade bort mot den nu lediga platsen. Efter att ha krypkört fram och tillbaka längs bilraderna, kändes det nu härligt att få höra den raka sexans diskreta muller igen, när bilen liksom satte sig på bakhjulen, innan den sträckte ut i en kraftig fartökning. Han höll på att missa inbromsningen och fick en framhjulslåsning, men lyckades få stopp på bilen i tid och lät den glida in på den lediga platsen. Han hoppades att ingen hade sett honom i hans terapilek.

 

     När motorn var avslagen och det blev helt tyst, lutade han huvudet tillbaka mot nackstödet, slöt ögonen och tillät sig känna hur oerhört trött han var. Resan från Göteborg hade han gjort i ett tillstånd av koncentration. Hastigheten hade tvingat honom till detta. Han hade velat slippa tänka på annat än att hålla bilen på vägen. På färjan hade han inte ens stigit ur bilen, utan bara försökt att slappna av en stund genom att luta ryggstödet tillbaka.

 

      Så fort han kom iland i Helsingör, hade han letat upp en affär och inhandlat en hela Gammeldansk och ett sexpack med Tuborg, som nu låg i en väska i baksätet. Vänsterbenet värkte, det kändes som om det sov. Han öppnade ögonen igen, sträckte sig mot baksätet och öppnade väskan, stökade runt ett tag innan han hittade Gammeldansken och blev sittande med en Tuborg och spritflaskan i knät. Det stora hotellet på Amager reste sig som en vägg framför honom. Det hade blivit höst och trots att klockan inte var mycket låg parkeringen i mörker. Han hade nu fått upp båda flaskorna och lät den ljumma spriten fylla munnen innan den gled nerför strupen. En lätt kväljning kom över honom, men den sköljde han ner med en klunk Tuborg. Kanske började spänningen han kände lätta lite. En liten Gammeldansk till och sedan skulle han bara tömma ölen och vara redo för att gå vidare. Då knackade det på sidorutan där han satt.

 

     Överraskningen gjorde att han spillde det sista av ölen på rocken. När han efteråt tänkte tillbaka på händelsen och försökte analysera varför han så fullständigt spårade ur, fann han grunden till detta i att han i ögonblicket kände sig så ertappad. Här stod en man utanför bilen, som hade kunnat iaktta hur han hade suttit ensam mitt på blanka eftermiddagen och druckit, precis som om han vore en utslagen alkoholist. Nåja utslagen och utslagen, i den meningen var ju situationen lite absurd, han Tommy Ek, en medelålders systemutvecklare, satt ju dock i en BMW i halvmiljonersklassen, men i detta ögonblick kände han sig ändå smutsig. Inte för att han ansåg att alkoholister på något sätt var ”smutsiga” eller värda att se ner på; han var uppvuxen i en tid och i ett samhälle, där alla enligt den officiella synen skulle vara lika mycket värda och där orsaken till att enskilda människor spårade ur, främst söktes i orsaker utanför individerna. Själv hade han också anammat denna syn, även om han med åren hade insett att det fanns lika många anledningar till att det gick snett som det fanns människor. Men ertappad kände han sig. Det gick inte att förneka.

 

     Elhissen öppnade sidorutan och mannen utanför började tala tyska. Det ena gav det andra; tysken hade missuppfattat situationen och trodde att Tommy skulle åka därifrån och hade väl tyckt att det tog onödigt lång tid. Tillslut hade han stigit ur sin bil och knackat på Tommys sidoruta för att få bekräftat att platsen snart skulle bli ledig. Det låg inget ont i detta, men Tommy med sin knaggliga skoltyska missuppfattade helt situationen. Han trodde tysken var oförskämd och helt burdust ville stjäla hans parkeringsplats och han som normalt var lite distanserad och kylig mot människor han inte kände, tände direkt. På någon sekund hade han slitit upp bildörren och var ute ur bilen. Tysken hade fått bildörren i magen och satt nu omtumlad på asfalten. Tommy skrek, eller i alla fall talade mycket högt, omväxlande på engelska, dålig skoltyska och med enstaka svenska ord instuckna här och där när ordförrådet tröt, samtidigt som han trampade runt för att få vänsterbenet att vakna ur sin slummer. För varje steg han tog haltade han, eller till och med knäade lite på vänster ben. I denna situation gick hans associationsbanor till den av engelsmännen skapade progandafilmen, där Hitler efter att ha fått beskedet att Frankrike kapitulerat 1940, dansade något som kunde liknas vid en löjlig, men samtidigt skrämmande krigsdans. Tommy fick upp vänsterhandens pek och långfinger under näsan, där fingrarna bildade en stiliserad mustasch, samtidigt som han höjde högerhanden i en hitlerhälsning. Han dansade nu omkring eller kanske snarare trampade omkring framför den helt mållöse på asfalten sittande tysken. Tommys ordflöde hade nu mist sin mening och övergick till något slags ramsa på ”tyska”:

- Lebensraum, Deutschland uber alles, ein volk ein fuhrer, Mercedes Benz.

 

     Snart insåg dock Tommy det orimliga i situationen och utan att våga titta på tysken böjde han sig in i BMW:n, fick tag i väskan i baksätet och Gammeldansken som nu stod i framsätet på passagerarsidan och kravlade sig ut ur bilen igen. Fortfarande utan att ens titta på tysken låste han bilen och gick iväg. När han sedan lyfte blicken fick han se en decenniegammal Passat stående i hans gångriktning. Bilens motor var igång, men det satt ingen på förarplatsen. Utanför på passagerarsidan stod en kvinna i femtioårsåldern. Han såg inte förrän han kom närmare att kvinnan grät. Med ens slog insikten honom, att det inte handlade om någon rik, fet mercedestysk som Tommy i självförsvar hade givit sig på, utan att hela den fruktansvärda situationen byggde på att Tommy helt hade tänt snett. Han ställde genast ner sin väska på asfalten och gick de få stegen tillbaka. Den tyske mannen satt fortfarande som förlamad på asfalten. Tommy försökte tafatt be om ursäkt, men insåg snabbt att den språkliga kommunikationen dem emellan totalt hade kollapsat. Varje ord som kom över Tommys läppar ökade bara skräcken som lyste i tyskens ansikte och för att så snabbt som möjligt komma ur situationen tog han tag i tysken och fick honom i alla fall på fötter. Han insåg att han skulle göra minst skada om han istället för att försöka reda upp situationen ytterligare, bara avlägsnade sig. Han gick tillbaka och hämtade upp sin väska och fortsatte att envist stirra i marken när han gick förbi den tyska kvinnan. Hans skam var på gränsen till outhärdlig.

 

     I den lilla backen upp till hotellet kände han att vänsterbenet var bättre. Det var fortfarande tyngre än det högra, men han haltade i alla fall inte längre. Motlutet tillsammans med väskan som nu var ganska tung, gjorde att han fick bita ihop för att motstå impulsen att för några sekunder stanna upp och hämta andan. Han var fortfarande upphetsad och han kände att hjärtat slog våldsamt i bröstet. Svetten kylde längs ryggraden och dropparna som rann från hårfästet ner över ansiktet och som han fångade upp med tungspetsen förde med sig en frisk sälta.

 

     Det senaste halvåret hade slitit oerhört hårt på hans fysik. Han hade visserligen under tio års tid dragits med en ganska rejäl övervikt, men den hade varit av det frodigt friska slaget och fördelad på hans hundranittio cetimeters långa och i grunden kraftiga kropp, hade övervikten gett honom en brottarlik fysionomi. Alkohol, läkemedel, skräpmat, dålig sömn och brist på motion hade förvandlat honom. Hans uppenbarelse karaktäriserades nu av en slags gulblek plufsighet och tillsammans med den slitna, slarvigt ihopkommna klädseln gav han ett ganska beklämmande intryck.

 

     Han väcktes ur sin försjunkenhet av ett kraftigt signalhorn. När han tittade upp fick han se en taxibil som var på väg rakt mot honom. Med viss möda lämnade han snabbt körbanan och tog sig upp på trottoaren.

- Skärp till dig för fan, du är ju i Köpenhamn nu, sa han till sig själv i ett försök att liva upp sig.

 

     I entren till hotellet rådde en febril aktivitet. Folk kom och gick i en ständig ström. Utanför stod en rad med taxibilar. Bilar stannade, tog upp eller släppte av folk och åkte vidare. Tommy tog ett djupt andetag, slöt sig i sin kropps pansar och tog sikte på det som var viktigast just nu; han måste komma upp till sitt rum, få låsa om sig och vila ut. I morgon trodde han att han skulle vara redo att möta livet igen, men just nu sökte han bara en skyddande grotta.

 

     Trots sin målmedvetenhet ville han inte skärma av sig helt. På detta hotell hade han upplevt några av sitt livs lyckligaste stunder. Hur än livet skiftade, hade han alltid återkommit hit. Att tillbringa någon vecka per år här, hade blivit en tradition som han inte ville bryta. I ögonvrån noterade han att skyltningen i entren var sig lik, exklusiva smycken och klockor, företrädelsevis i Dansk design låg i sina upplysta montrar längs väggarna. Den röda mattan låg som vanligt på golvet. När det andra paret av automatiska dörrar öppnade sig, steg han in i den stora hallen. För en sekund stannade han upp och liksom en radaranläggning svepte han av situationen där. Till höger låg entren till casinot. Rakt fram fanns baren med det lilla dansgolvet under den stora trappan som gick upp till andra våningen. Snett till vänster fanns diskarna med personal. Längs väggarna runt om, låg små affärer som sålde smycken, klockor, souvenirer och kioskvaror. Hallen var stor och luftig och trots att det bara var tidig kväll var det full aktivitet överallt. De flesta sittplatser i baren var upptagna och ljudet av musik låg som en bakgrund i hela hallen.

 

     Det är fredag idag, tänkte han osäkert. Jo visst är det fredag och med ens ökade hans obehag. Han tyckte numera inte om fredagkvällar och lördagkvällar. Det låg för mycket förväntningar, för mycket jagande, för mycket glädje, för mycket sorg i dessa kvällar. Uppklädda, glada, förväntansfulla, unga, oförstörda, vackra människor skulle befolka dessa kvällar. Själv ville han inte skämma allt med sin närvaro.

 

     Han tog ut kursen mot diskarna till vänster för att checka in. Redan när han började gå spanade han efter rätt modell. Han ville prova hur nära döden han var genom att se om han fortfarande kunde beröras. Längst bort såg han henne. Hon var inte perfekt, inte tillräckligt kylig, hade inte samma utstrålning som kolsyresnö, men hon dög för testet. Han försökte dra sig till minnes en av Eldkvarns texter. Det var någonting om att hon var lång, blond och kylig, som en glass.

 

     Hon var aningen kort och lite för tanig, men vacker ändå, tänkte han medan han ställde ner väskan framför henne. Han tittade upp och försökte möta blicken, men innan hennes blick vek undan, såg han ett stråk av medlidande i hennes ansikte. Det var bara en aning, en antydan och bråkdelen av en sekund senare tog hennes professionalism åter över. Tommy kände ett lätt illamående. Fy fan vad pinsamt, tänkte han. Han ville inte känna illamående, förr om åren, det kändes som i ett annat liv, hade han fått en smak av vanilj i munnen i samma situation.

- Välkommen

- Tommy Ek. Jag har bokat dubbelrum för en vecka. Jag ringde igår kväll.

- Ja, svarade hon kort och började söka i datorn.

 

     Han stod så till att han kunde studera skärmen. Det kändes skönt när han såg att de hade samma teckenbaserade system som de hade haft första gången han var här. Han undrade hur det skulle kännas att sluta hennes nakna kropp i sin famn. Han försökte, det kändes främmande. Kvinnokroppen var nu ett avlägset landskap, som han hade förlorat kartan till, men så hade det inte alltid varit. Hon skylde sin nakenhet och kastade ”jävla snuskgubbe” i ansiktet på honom. Hur kunde han vara en gubbe, han som skulle fylla trettionio nästa år?

- Betalar ni med kort eller kontant, frågade hon.

Hon tvingades upprepa frågan innan Tommy kom till sans igen.

- Ursäkta, sa han.

- Mår ni bra?

Hon tittade oroligt på honom.

- Jag betalar kontant, nu direkt. Jag är bara lite trött, fortsatte han med en grimas, som skulle vara ett leende.

Han grävde i sin plånbok och tömde den på danska pengar, förutom några hundralappar. Hon gav honom kortet, som fungerade som nyckel. Han hörde inte vilket rumsnummer hon sa, men lyckades han bara få ner sin plånbok i rocken tillsammans med kortet, skulle det ordna sig. När han böjde sig ner för att ta väskan hörde han henne igen.

- Ni måste fylla i blanketten också.

Det låg en penna på disken, som han använde och till slut var han äntligen klar och kom iväg. Han var nog nästan död, konstaterade han på väg till hissarna. Hon talade ingen riktig danska utan körde med den mer anpassade skandinaviskan, tänkte han besviket. Han hade behövt lite riktig danska nu.

 

     Utanför hissarna bekräftade han snabbt innan han steg in i en tom hiss, att den orientaliska restaurangen låg kvar en våning ner. Den italienska med ingång rakt utanför hissarna fanns också på sin plats och till höger såg han den i hörnet diskret inklämda japanska. Allt var som vanligt här, även om hans eget liv just nu var i totalt kaos.

 

     Att döma av rumsnumret måste hans rum ligga på våning femton. När hissen susade uppåt kände han att det ilade i magen. Det var längesedan han åt. På våning femton hittade han sitt rum, låste upp och steg in. Han ställde ner väskan på bänken alldeles till höger om dörren, tände ljuset och tog av sig rocken, som han slängde bredvid väskan. Det första han sedan gjorde var att gå fram till det stora fönstret och dra undan gardinerna. Med stor tillfredsställelse tittade han ut över den upplysta staden. Han hade fått ett rum med utsikt över centrum och för ögonblicket kändes det som om han befann sig i säkerhet.

 


Desertör

 

Jag kommer här att publicera en roman som en följetong med ett kapitel i veckan. Romanen heter ”Desertör” och är skriven runt millennieskiftet.

 

1992 utkom en bok av den amerikanske professorn och författaren Francis Fukuyama som blev mycket omtalad. Författaren hävdade att vi nu levde vid ”historiens slut”. Den privatkapitalistiska marknadsekonomin med en liberal politisk överbyggnad hade definitivt segrat och skulle i framtiden bestå som överordnad ideologi. Min roman ”Desertör” är en reaktion på Fukuyamas tes och ett försök att sätta sig in i hur det vore, eller kanske hur det var, att leva i ”historiens slut”.

 

Jag publicerar romanen här i bloggen (tillsammans med de vanliga inläggen) eftersom såväl Bonniers som Norstedts tackade nej till att ge ut den. Anledningen till detta beslut kan jag ha (och har) många teorier om. Den troligaste anledningen, även om det svider att erkänna, är väl att förlagen inte tyckte att den höll kvalitetsmässigt. Det är märkligt att jag som har läst så länge och ofta litteratur av god kvalitet, inte kan se att min roman inte håller måttet, men det kanske ligger i sakens natur.

 

Så håll till godo, ni som är intresserade och som orkar läsa. Det är ju ingen som tvingar er att läsa hela. Tröttnar ni är det bara att hoppa av.

 

Här kommer romanen ”Desertör”.

 


Så är det

 

Jag tror inte på dom.

 

I helvete heller att jag tror på dom! Dom jävlarna ljuger alltid.

 

Så är det bara.

 

 

Dom?

 

Kapitalet.

 

Och deras köpta lakejer inom politiken.

Och deras idoga megafoner inom journalistiken.

Och deras servila följare inom kulturen.

Och deras lata domptörer inom utbildningen.

Och deras villiga våldsverkare inom våldsapparaten.

Och deras falska tröstare inom religionen.

 

 

 

bild, larspekka.wordpress.com

 

 

 

Rasismens grogrund

 

Rasismens grogrund kan ofta sökas i människors ekonomiska och sociala villkor. Vi bekämpar därför rasismen också genom att slåss för full sysselsättning, ekonomisk expansion och social rättvisa. I ett samhälle, där människor vet att de får jobb, kan försörja sig, känner social trygghet och ser optimistiskt på sin och sina barns framtid, har rasismen svårt att få något egentligt fotfäste.

 

 

                      Olof Palme 1984

 

 

 

Citatet ovan kommer från en tid då socialdemokraterna och arbetarrörelsen fortfarande var den drivande kraften i vårt land. Vi levde i ett välfärdssamhälle och vår nation var ett modelland för stora delar av den övriga världen. Det var innan demonteringen av vår samhällsmodell hade tagit fart. Då fanns fortfarande den bruna högern bara i historieböckernas skräckkabinett.

 


När skall vi fatta

 

Privatskolans reklamaffisch inför barnens skolval:

 

Hos oss har ni alltid roligt!

 

Vi lovar:

 

egen dator,

lite läxor,

mycket fritid,

höga betyg,

men inget gammalt tråkigt och dammigt bibliotek.

 

Det vi däremot inte får se är reklamaffischens baksida. Där står det finstilta: Vi lovar att så mycket som möjligt av skolpengen skall gå direkt ner i våra ägares fickor.

 

 

I åtta år hade Rottingmajoren den direkta makten att peka ut skolans nya väg, auktoritärt och med hela handen: fortsätt den breda vägen rakt ut i den marknadsliberala öknen.

 

Resultatet ser vi idag, redovisade i internationella PISA-undersökningar. Vi plågas av en svensk skola i fritt fall. När skall vi fatta att vi inte kan låta denne auktoritetstörstande gamle militär (själv med högst medelmåttiga betyg från gymnasiet) förstöra ett skolväsende som en gång i tiden presterade resultat i världsklass. Vårt grannland Finland, som nu ofta ligger i topp, följde vår modell fram till att privatiseringsvansinnet med det påföljande marknadsvansinnet tog över i vårt arma land och se nu hur det går för Finland och Sverige (Finland i topp, Sverige närmast i bott).

 

Vi måste få denne man med sina antikverade tankar om skolan att sluta stöka, säger jag, samtidigt som jag hoppas att vår nya regering kan återgå till en anständig utbildningspolitik igen.

 

 

 

bild, Jan Björklund, wikipedia.org

 

 

 
 

Vadå? Om jag var förbannad när jag skrev detta? Gissa! (Det är mycket i dagens samhälle som framkallar en oresonlig vrede hos mig och när jag tänker på just skolan gränsar vreden till ett epileptiskt anfall).

 


Till sist återstår bara...

 

En pärlhyacint är en pärlhyacint är en pärlhyacint.

 

En vår är en vår är en vår.

 

 

 

 

Ingen misantropi och inget politiskt gnäll idag, ty innerst inne är Dixi Stadelmann bara en blompojk.

 

 

 

 

- Fan trot, Dixi.

  


Det måste få finnas motbilder

 

Jag läser i tidningen (Dalademokraten 20150304) om att Karneval förlag ger ut en ”broschyr” om kriget i Ukraina med titeln ”Bakom kulisserna i Kiev”, skriven av den amerikanske journalisten Robert Perry.

 

Jag läser: ”Om hur amerikansk nykonservatism och ukrainsk nazism drev fram en kupp och ett krig i Ukraina”. Och jag måste erkänna att jag höll på att få frukostkaffet i fel strupe. Kan man skriva så här i dagens Sverige? Ja, får man skriva så här idag. Är rysshatets överstepräst, Carl Bildt, underrättad? Är hans underprelater inom svensk Public Service, med namn som Maria Persson Löfgren, Elin Jönsson och Fredrik Wadström, medvetna om denna text?

 

Det måste väl vara en rysk propagandatext, som nu den nyttiga idioten Dixi Stadelmann hjälper till att sprida på sin obetydliga blogg. Nej, ”Bakom kulisserna i Kiev” är skriven av en amerikansk respekterad och välrenommerad journalist, känd för sina avslöjanden i Iran-Contras-affären, och han gör exakt samma iakttagelse som jag själv har gjort. Han skriver om mediernas skildring av Ukraina-krisen: ”Den mest ensidiga bevakningen i mannaminne av en större internationell kris”. Och jag känner plötsligt att jag finns. Jag är inte ensam. Det finns andra som tänker som jag!

 

Själv håller jag på att kvävas av all den ensidiga bevakning som trycks ner i min hals. Jag vägrar att se konflikten som en moralitet, som en kamp mellan det genomgoda och det totalonda, en kamp mellan ett vitt västerland och ett svart österland, behärskat av den onda fursten Putin. Det enda som, vilket ligger i sakens natur, kan skildras i termer av svart och vitt är religionen: Gud är god och satan är ond. Och religionen, kan jag tycka, har vi väl fått lite för mycket av just nu, så skilj politiken från religionen. Politiska skeenden är aldrig enbart svarta eller vita. Underskatta inte vår intelligens, gör oss inte till idioter! Vi är tänkande varelser. Ge oss något annat än vad ni hittills har gett oss: Maria Persson Löfgren, Elin Jönsson och Fredrik Wadström. I väntan på detta, som jag egentligen inte tror kommer att hända, läser jag Aftonbladet Kultur och letar samtidigt efter andra skrifter, som en ”broschyr” om kriget i Ukraina med titeln ”Bakom kulisserna i Kiev”.

 

 

 

Vladimir Putin, eller som han heter hos oss: Satan. Bild, wikipedia.org.

 

 

 

Människan

 

Man lägger sig på kvällarna.

Ligger och stirrar i taket.

Vaknar på morgonen.

Spottar i nävarna,

kämpar på.

 

Och önskar döden.

 

Det är tur

att man inte

levde på den mörka

medeltiden.

Då var det ännu värre.

 

Det finns

dagar.

Det finns

nätter.

Finns det kurser i

självgarrotering?

 


Feminist

 

Idag, åttonde mars, på internationella kvinnodagen, kommer tanken till mig; är det inte dags att gå vidare nu? Ge barnen tillgång till båda sina föräldrar, släpp loss kvinnornas kreativa kraft på arbetsmarknaden, ge männen chans att mogna som människor. Hur? Se till att män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten!

 

Inför dessutom sex timmars arbetsdag, så har vi lösningen på det så kallade ”livspusslet”.

 

 

bild, wikipedia.org

 

 

 


Sorgegondol

 

II (strof 2)

 

Ett fönster i palatset flyger upp och man grimaserar i det

plötsliga draget.

 

Utanför på vattnet visar sig sopgondolen paddlad av två

enårade banditer.

 

Liszt har skrivit ner några ackord som är så tunga att de

borde skickas

till mineralogiska institutionen i Padova för analys.

 

Meteoriter!

För tunga för att vila, de kan bara sjunka genom

framtiden ända ner

till brunskjortornas år.

 

Gondolen är tungt lastad med framtidens hopkurade stenar.

 

 

 

Tomas Tranströmer ur diktsamlingen Sorgegondolen (1996)

 

 

 

 

Den historiska bakgrunden till Tranströmers dikt är att vid årsskiftet 1882/1883 besökte Liszt sin dotter Cosima och hennes man, Richard Wagner, i Venedig. Wagner dog några månader senare. Under denna tid komponerade Liszt två pianostycken som publicerades under titeln ”Sorgegondol”.

 

 

Det som jag har fastnat för i ovanstående dikt är ackorden ”som är så tunga att de borde skickas till mineralogiska institutionen i Padova för analys”. Det är ju inte varje morgon näktergalen sjunger i öronen när man stiger upp. Ibland, kanske alltför ofta, hör man istället de tunga ackorden, när man sätter fötterna på sovrumsgolvet och sedan reser sig för att ta sig an en ny dag.

 


Vi är normala

 

Komplikationer hit och implikationer dit, saken är ju självklar, DOM är konstiga och VI är normala!

 

Deras kvinnor täcker sitt hår och vissa av dom täcker ändå mer och dom konstigaste täcker nästan allt. Bara ögonen ser man!

 

Att vissa av oss stapplar omkring i högklackat, DET är väl inte konstigt. Det är ju bekväma skor, bra för både fötter och ben.

 

bild, dn.se

 

 

 
 
 

Närmast kroppen vill man ju inte ha stora tjocka underbyxor, nej en liten tyglapp där fram och ett snöre mellan skinkorna, ååå så skönt och härligt naturligt.

 

Ett par aldrig tvättade jeans (jeansen är ju bara två år gamla!), nedhasade så nästan hela arslet syns, skulle det vara något konstigt med det? Nu får du lägga av! Om ett halvår lägger man dom i frysen över natten, sedan är jeansen som nya igen.

 

bild, sverigesradio.se

 

 

 
 
 

Att lägga ner mer tid på kläder och smink än på politiken, historien, litteraturen, konsten…..

 

DET ÄR FANIMEJ NORMALT! DU ÄR EN RELIKT. HASA NER I GROPEN IGEN!

 

 

”Risken Finns” sjöng på 1970-talet:

 

TJEJLÅTEN

Text: Hilda Silvast, Gunnar Danielsson, Lars Fernebring
Musik: Lars Fernebring
________________________________
Jag träffa' en tjej idag, hon sa att hon hade identifikationsproblem
Hon sa att allt som var på modet i höst: Gatsby-look och slanka ben och fasta bröst
Det gav henne ångest istället för tröst
Om man är vacker eller söt så kan man hävda sig som tjej
Man kan va dum, dum som ett nöt, det är en oväsentlig grej
Ja det är en oväsentlig grej
Håll dig till rollen, håll dig inte till saken
Låtsas inte spela vaken
Du får gärna visas naken
Om du faller nån i smaken, vacker eller söt
Brudar, brudar, billiga brudar
Billiga brudar med slaskiga hål
Tjena, tjena, jag är alltså Kuken Olsson från Fib Aktuellt.
- Ja hej, det är jag som är Fittan Siewert alltså, tjena. ..Vi säljer billiga brudar här per skiva om det är nån som är intresserad?
En har redan varit intresserad och ville satsa 2,50 på en brud med löständer som kunde användas som maraccas.
- Ja, sen har vi fått hit en ganska söt tjej, hon skulle man kunna tänka på nån medelmåttig restaurang typ Kometen..
där hon kan klia nån revolutionär popmänniska i skägget kanske eller nåt sånt där...
- Ja. Sen har vi då den feta flickan, det är väl nåt bra onsdagspipp för den extraknäckande gräsänklingen?
- Eller varför inte den här tjejen med afrofrisyr, skulle väl kunna vara bra som diskborste kanske.
- Här har jag fått in en ful flicka, passar bra som nitlott i nåt sexlotteri.
- Schysst, Kuken, schysst.
- Jaa, beställ!
Säg mig alla tjejer, har ni gått på alla grejer?
Auktoriteten Freud, han säger: Ni lider av penisavund
Att vi helst vill ha en kuk i vår mun
Kuvad som en hund
Vacker eller söt... eller lurad!
Om du inte är en hora med pattar av stål
Om du inte är som tjejerna som annonserar tvål
Så kan du ta dig i häcken, som vi gör
Killarna i smöret
Vi gör, killarna i smöret
Inte cool, cool kvinna, inte tyst och feminin
Inte sensuell till tusen, inte kåt på filipin
Då kan du ta dig i häcken, som vi gör
Killarna i smöret
Vi gör, killarna i smöret
Låt pattarna hänga, låt röven va' slapp
Glöm bort alla drömmar om en vacker make-up
Låt pattarna hänga, låt röven va' slapp
Glöm bort alla drömmar om en vacker make-up
osv

 


Det nya Sverige

 

JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT JAG MITT.

 

 

 

 

vi vårt…….

 


RSS 2.0