När skall vi fatta

 

Privatskolans reklamaffisch inför barnens skolval:

 

Hos oss har ni alltid roligt!

 

Vi lovar:

 

egen dator,

lite läxor,

mycket fritid,

höga betyg,

men inget gammalt tråkigt och dammigt bibliotek.

 

Det vi däremot inte får se är reklamaffischens baksida. Där står det finstilta: Vi lovar att så mycket som möjligt av skolpengen skall gå direkt ner i våra ägares fickor.

 

 

I åtta år hade Rottingmajoren den direkta makten att peka ut skolans nya väg, auktoritärt och med hela handen: fortsätt den breda vägen rakt ut i den marknadsliberala öknen.

 

Resultatet ser vi idag, redovisade i internationella PISA-undersökningar. Vi plågas av en svensk skola i fritt fall. När skall vi fatta att vi inte kan låta denne auktoritetstörstande gamle militär (själv med högst medelmåttiga betyg från gymnasiet) förstöra ett skolväsende som en gång i tiden presterade resultat i världsklass. Vårt grannland Finland, som nu ofta ligger i topp, följde vår modell fram till att privatiseringsvansinnet med det påföljande marknadsvansinnet tog över i vårt arma land och se nu hur det går för Finland och Sverige (Finland i topp, Sverige närmast i bott).

 

Vi måste få denne man med sina antikverade tankar om skolan att sluta stöka, säger jag, samtidigt som jag hoppas att vår nya regering kan återgå till en anständig utbildningspolitik igen.

 

 

 

bild, Jan Björklund, wikipedia.org

 

 

 
 

Vadå? Om jag var förbannad när jag skrev detta? Gissa! (Det är mycket i dagens samhälle som framkallar en oresonlig vrede hos mig och när jag tänker på just skolan gränsar vreden till ett epileptiskt anfall).

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0