I morgon är det dags

I morgon får vi reda på vem som får årets nobelpris i litteratur, i väntan på detta harvar jag på med skåpmat ur litteraturens skafferi. När jag 2011 skrev inlägget nedan måste jag erkänna att jag hade höjt armarna av glädje, som inför ett vackert fotbollsmål av mitt hjärtas lag, när jag hörde på radion vem som blev det årets pristagare. Det hade jag aldrig gjort tidigare. Ja, ja om man räknar bort Grass då, när han fick priset.

 

 

Jag skall helt ärligt erkänna att jag aldrig trodde att Tomas Tranströmer skulle få sitt litterära Nobelpris, detta inte av kvalitetsmässiga skäl, utan bara för att förra gången då det gick till svenska författare, (1974 då Eyvind Johnson och Harry Martinson fick priset), blev konsekvenserna så fruktansvärda. Men Svenska Akademien har tydligen kommit över detta, så Tranströmer och alla hans läsare är bara att gratulera. Synd bara att poeten hann bli så gammal och skröplig innan det var dags.

 

”Liszt har skrivit ner några ackord som är så tunga att de

borde skickas

till mineralogiska institutionen i Padova för analys”.

 

Diktstrofen ovan kommer ur diktsamlingen ”Sorgegondolen”, medan strofen nedan härstammar från dikten ”Eldklotter”

 

”Vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde.”

 

Kan man skriva sådant är det svårt att ifrågasätta att man tilldelas Nobelpriset i litteratur, trots att man råkar vara svensk! Att observera är dock att Tranströmer inte själv tillhör Akademien.

 

Tidigare svenska nobelpristagare i litteratur, vilka alla satt i Svenska Akademien, är Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam, Erik Axel Karlfeldt, Per Lagerkvist, Eyvind Johnson och Harry Martinson. I historiens ljus är det nog svårt att inte hålla med om att det har varit för många svenska författare som har fått priset, men ändå vill jag bara skrika när jag läser listan: ”Varför fick inte August Strindberg priset”!!

 

 

 

- Va, vem är det som snyftar? Men för helvete Reinfeldt, sluta lipa nu! Det kanske blir Läckberg nästa år.

 

 

 

Tomas Tranströmer, wikipedia.org

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0