Schweizofobi

Schweiz är ett till ytan och folkmängden litet land mitt i Europa, men som i världen har ett mäktigt inflytande på den globala finansiella strukturen. Det är ett mycket konservativt, ja rent av småborgerligt land, där kvinnorna fick rösträtt först 1971. Hälften av kvinnorna arbetar än idag bara halvtid och lönediskriminering är snarare regel än undantag. 70 procent av ledamöterna i parlamentet är män och det högerpopulistiska partiet ”Schweiziska folkpartiet” (SVP) är landets största parti.

 

Denna nations inflytande, vill jag påstå, har under senare år ökat markant i vårt land. Hur många av oss går tex inte omkring med ett Schweiziskt armbandsur på armen, omedvetna om vad denna nationella symbol egentligen representerar av kvinnodiskriminering, småborgerlighet och nationell självgodhet. Nu är jag klar över att det skulle föra för långt om vi skulle avstå från våra armbandsur i kampen mot en ”Schweizifiering” av världen. Ett mer adekvat svar vore att bojkotta det Schweiziska gökuret, som är alplandets starkaste nationella symbol. Jag är medveten om att en sådan bojkott skulle få en stor anslutning i vårt land, men att det finns en liten men inflytelserik grupp i landet, som ideologiskt sympatiserar med Schweiziska värden och som skulle fortsätta att i sina hem ståta med gökur. För att komma åt denna grupp, vill jag att en folkomröstning kring gökurets vara eller icke vara, skall genomföras. Blir folkomröstningens resultat ett ”Nej”, kommer import av nya gökur att förbjudas. De gökur som redan finns i landet får vara kvar, så länge de fungerar. Tekniskt underhåll och reparationer av dessa ur kommer emellertid att förbjudas.

 

Som alternativ till det Schweiziska gökuret vill jag propagera för att IKEA tar fram och i sina varuhus distribuerar ett väggur som överensstämmer med vår nationella kultur, förslagsvis ett kurbitsmålat dalaur.

 

 

Bilden nedan från wikipedia.org
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0