De mjuka ryggarnas tid

 

Det är inte alltid så lätt att förstå hur de politiska konjunkturerna växlar i västerlandet och det kan vara svårt att välja rätt bland de politiska alternativen om man alltid vill ha maktens ljumma vind i ryggen. Gudskrigarna i Afghanistan var hjältar när de stred mot sovjetiska soldater, men blev reaktionära kvinnohatare och avskyvärda terrorister när de senare attackerade USA:s intressen.

 

Hade man för ett år sedan talat om islamistiska terrorister i det syriska inbördeskriget, så hade man i bästa fall betraktats som en politisk stackare som helt hade gått på den syriska regimens propaganda eller i sämsta fall för att vara en regimvänlig propagandamakare. Nu när Isis sprider sin terror från Syrien och på allvar hotar USA:s intressen i mellanöstern blir rapporteringen i vår media plötsligt annorlunda. Nu rapporteras om Isis massakrer både i Syrien och i Irak. USA attackerade Saddam Husseins Irak med förevändningen att det fanns massförstörelsevapen i landet och att regimen gav skydd åt Al Qaida; inget av detta var sant. Den bittra sanningen för amerikanerna blev att det var USA:s invasion som ledde till att Al Qaida och liknande grupper etablerade sig i Irak. Saddam Hussein gjorde man emellertid sig av med. Saddam Hussein som USA tidigare hade stött när man tillsammans jagade och dödade kommunister i landet. Den irakiska diktatorn hade även supermaktens stöd när han överföll prästerskapets Iran, vilket ledde till ett långt och blodigt krig.

 

En regim som attackerar delar av den egna befolkningen i städer och byar med stridsflyg, artilleri och pansar, en sådan regim måste störtas. Ja, om den inte är en väststödd nation då, som Ukraina. Här är det helt plötsligt helt rätt agerat av Ukrainas styrande att sätta in sin krigsmakt. Talar man om att det måste förhandlas fram en vapenvila som senare övergår i fredsförhandlingar och på sikt ett avtal mellan de olika intressena i Ukraina, då är man helt plötsligt en Putinpropagandist.

 

Synen på de Röda khmererna i Kambodja är också intressant. Khmererna var USA:s motståndare i ett krig som var en utlöpare av Vietnamkriget. Khmererna besegrade USA och deras förtrogna innan man införde vad många kallar ett skräckvälde i Kambodja. Till sist lyckades de även reta upp sin granne Vietnam genom sin hänsynslösa politik. Vietnamesiska trupper, tillsammans med inhemsk kambodjansk opposition, störtade khmerernas terrorvälde. Då börjar USA stödja de Röda khmererna mot Vietnam. USA kräver att khmererna skall få vara kvar som Kambodjas representant i FN. Khmererna tillåts upprätta militärbaser i det USA-stödda Thailand för ett fortsatt gerillakrig mot den nya vietnamstödda regeringen i Kambodja. Så kan det gå när konjunkturerna växlar. Men nu när några gamla khmerledare har dömts i internationell domstol för sina brott mot mänskligheten blir de Röda khmererna återigen ett bra verktyg att slå i huvudet på politiska motståndare. Jaså, du är kommunist eller socialist, hur var det med Stalin och de Röda khmererna?

 

Hur skall man då hamna rätt i de politiska konjunkturerna, frågar jag HEUCB. ”Det handlar inte om rätt eller fel, jag har använt den framgångsrika taktiken att alltid surra mig tillsammans med den svenska nyhetsrapporteringen vid Imperiemaktens mast och sedan får man se vart vindarna för oss. Hittills har det gått bra. Makt är alltid rätt”, svarar utrikesminister Carl Bildt självsäkert.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0