Försäkringskassan (2)

 

Minns hur det var…

 

 

Den 15/8-2007 citerades socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrson (m) i Svenska Dagbladet enligt följande: ”De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar”. Svart på vitt, sanningen utan omskrivningar, direkt från hjärtat, för omvägen via hjärnan kan ju inte uttalandet ha tagit? Även hos många borgerliga väljare, måste ett sådant uttalande, få det att vända sig i magen. För vad är det Christina Husmark-Pehrson egentligen säger? Jo, de svaga och sjuka ska betala de starkas skattesänkningar. Så hade väl Jesus bergspredikan sett ut om Fan själv hade skrivit den!

 

Då, var det långt till valet; nu har vi strax ett nytt valår och i detta läge måste till och med borgerlig hybris ge vika för verklighetens insikter. När svårt cancersjuka kvinnor inte längre kan hålla anletsdragen ordnade inför det svarta hål av oro som är deras framtid och de gråter framför TV-kamerorna, inte endast påverkade av den bittra kamp de tvingas föra mot sin sjukdom, utan kanske lika mycket på grund av oro för vad de skall leva av, då sviker regeringens politiska mod. Man förstår att det är politiskt självmord att offentligt erkänna att det är de sjuka som skall betala skattesänkningarna och istället kryper man bakom Försäkringskassans rygg. Nu är det helt plötsligt inte regeringens omdaning av socialförsäkringssystemet som slår så hårt mot de svagaste, utan helt skamlöst påstår man att det är Försäkringskassans tillämpning av lagen som är hård och hjärtlös. Detta trots att FK är regeringens expertmyndighet på området och att myndigheten i sina remissvar till regeringens lagförslag har påtalat att det som nu händer skulle bli resultatet om förslagen blev lag. FK var inte ensamma om att varna för dagens situation, det gjorde många tunga remissinstanser, bland andra TCO.

 

Högerdebattörernas gemensamma råskäll på Försäkringskassan, den senaste tiden, har blivit komisk. I SVT:s morgonprogram ser jag Thomas Idergaard från Timbro och före det ordförande i Moderata ungdomsförbundet, med politisk hemvist strax höger om Djingis Khan, sitta och kräva att medarbetarna på  FK skall visa civilkurage genom att vägra följa de lagar riksdagen har stiftat, samtidigt som han i princip stödjer regeringens ”uppstramning” av sjukförsäkringen.

 

När man karaktäriserar människor som närande eller tärande, närmar man sig det fascistoida. Om en människa definieras som tärande på samhällskroppen blir nästa steg att kalla denne för “parasit” och sedan är man inne på ett sluttande plan; för hur behandlar man parasiter?

 

Ett civiliserat välfärdssamhälle måste präglas av en annan människosyn. Alla föds och dör hjälplösa. Till en början behöver vi hjälp för att kunna utvecklas till samhällsnyttiga individer, sedan är vi alla med och bidrar till samhällets utveckling efter förmåga, för att till sist återigen behöva få hjälp igen. Var och en efter förmåga åt var och en efter behov! Enklare och vackrare kan det inte sägas.

 

 

Bild från tidningen Socialförsäkring

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0