Tjuvarnas marknad

 

Minns hur det var…

 

 

Mina öron har just trillat av, men det gör inte så mycket, jag har hört nog. Jag är tydligen inte nog förhärdad för denna tid, så därför är jag glad att det plötsligt blev så tyst.

 

Jag lyssnade på tisdagens Studio Ett i radions P1, där den före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg, kommenterade vårdskandalen med det privata vård- och omsorgsbolaget Caremas vanvård av gamla och försvarslösa. Bengt Westerberg kommenterade detta med en cynism som fick mig att tro att jag först hade hört fel. Han sa helt enkelt att vad vi kan lära oss är att eftersom de privata vård- och omsorgsbolagen kan ta ut så stora vinster ur verksamheten, så måste det slösas bort stora resurser i den offentligt drivna vården och omsorgen.

 

Ja, om det är att slösa att inte låta de gamla ligga och dö ensamma och nerkletade med avföring från topp till tå, om det är att slösa att inte ransonera de gamlas blöjor, om det är att slösa att inte fuska med tjänstgöringslistor för att ge sken av att man har mer personal än vad man egentligen har, om det är att slösa att använda pengar till utbildning av personalen istället för att öka aktieutdelningen, då ”slösas” det säkert mycket inom den offentliga vården och omsorgen. Men så skall det vara i ett civiliserat samhälle där det privata vinstintresset måste stå tillbaka för moralen. Solidaritet med de svaga går före profitintresset, detta är tydligen svårt att förstå för stora delar av borgerligheten.

 

Själv såg ju Bengt Westerberg till att Röda Korset, där han en tid var ordförande, innan han avgick på grund av skandalen med hans orimligt höga ersättning, inte ”slösade” bort alla sina resurser på de behövande, en icke oansenlig mängd pengar hamnade ju i hans egen plånbok.

 

Jag har alltid undrat varför det är så tyst i svensk debatt om det privatkapitalistiska ”föregångslandet” USA, när det gäller vård och omsorg. I detta land är ju sjukvården extremt privatiserad och vad har detta medfört? Jo, kostnaden för sjukvården i USA som andel av BNP är cirka 30 procent högre än i Sverige. Ja, ni läste rätt, i det privatiserade paradiset USA är sjukvården mycket dyrare än i Sverige, trots att en stor del av den amerikanska befolkningen av ekonomiska skäl är utestängd från en bra vård.

 

Jag anser att i ett civiliserat samhälle skall inte alla aspekter på att vara människa kapitaliseras. Vård, skola och omsorg skall hållas utanför profitjakten. Dessa sektorer tar vi i demokratisk anda gemensamt ansvar för och driver utan vinstintresse. Va, kallar ni mig extremist? Ni era förbannade marknadstalibaner och tjuvar som stjäl de gamla och försvarslösas resurser!

 

 

Går det förresten att sy fast ett par ”avtrillade” öron?

 

 

 

Bengt Westerberg, sverigesradio.se

 

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Dorthe

Skönt att det finns engagerade personer som håller koll, när vissa av oss bara slöar och slappar! Allt bra på den spanska ön - hoppas på detsamma på hemmafronten!

2014-08-06 @ 20:18:32
Postat av: Dorthe

Skönt att det finns de som håller koll när vi andra bara slöar och slappar. Allt väl på den spanska ön - hoppas detsamma gäller på hemmafronten!

2014-08-06 @ 21:21:56
Postat av: Dorthe

Skönt att det finns de som håller koll när vi andra bara slöar och slappar. Allt väl på den spanska ön - hoppas detsamma gäller på hemmafronten!

Svar: ---
Dorthe, så ihärdig skall man vara om man vill komma med i Dixi Stadelmanns blogg. Tre försök; bra jobbat!

Hemmafronten? Striderna är som vanligt stenhårda, ja närmast skoningslösa. Men Dixi kämpar på, han ger sig aldrig. No Pasaran!


/Dixi

Dixi Stadelmann

2014-08-06 @ 21:22:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0