Ode till bildningen

 

Jag växte upp med en oerhörd respekt för kunskap, klokhet och bildning. På denna punkt tror jag att jag är ganska representativ för min tid. Ja, kunskap, klokhet och bildning är så viktigt för mig att jag till och med kan kalla det ett livsmål. Därmed säger jag inte att jag har lyckats, jag är långt därifrån, men jag kämpar på och försöker. ”Kämpar” kanske är fel ord, det låter som om det vore något jobbigt, så är det absolut inte. I min strävan efter kunskap, klokhet och bildning ligger en oerhörd glädje som präglar hela livet. Livet må ofta vara ett rent helvete, men det är alltid ett intressant helvete!

 

Men vad är det som händer idag? Alltför många människor har fått för sig att den informationsrevolution vi genomlider genom internets intåg i våra liv har förändrat värdet av kunskap, klokhet och bildning. Jag kan i mina mörka stunder till och med gå så långt i min pessimism att jag kan tycka att dessa begrepps värde har totaldevalverats i denna tid. Men den bittra sanningen för dessa ”moderna” människor, med sina ”intelligenta” elektronikmaskiner alltid redo i sina händer, är att den ständigt nåbara information de tror är så värdefull, är relativt värdelös i mänskliga sammanhang, om den inte förädlas till just kunskap, klokhet och bildning. Och detta kan bara ske i en långvarig, långsam och ofta ganska jobbig process. Det är först när informationen spjälkas upp i våra personliga tankestrukturer som den kan förädlas till något mycket värdefullt.

 

Vår hjärnas innehåll, dess tankemässiga struktur är som en gran. Man har inte skapat en vacker julgran i sitt vardagsrum bara genom att ställa in granen mitt i rummet och sedan låta lådan med den vackra och rikliga julgransutsmyckningen stå kvar i ett hörn. Nej, det blir en vacker julgran först när man tar på sig arbetet med att packa upp julgransutsmyckningen och placera ut den i granens grenar. Våra julgranar kommer att se olika ut och kanske till och med vara vackra i olika grad, men de blir ett uttryck för våra personligheter. Men låter man den tomma granen stå i vardagsrummet med den ouppackade lådan, då blir det en förbannat torftig jul oavsett hur många julgranskulor av alla modeller lådan må innehålla. Amen!

 

Vad jag har i toppen på min julgran? En röd stjärna givetvis, har inte ni det också?

 

 

bild, dreamstime.com

 

 
 
 

- Dixi! Du får inte skriva i grön tweedkostym.

 

- Grön tweedkostym?

 

- Ja, du låter ju som Paddan i ”Det susar i säven”.

 

 

 

bild,  christiandahlgren.wordpress.com

 

 

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0