HEUCB (3)

 

Bildt är fortfarande tyst i u-båtsfrågan, men är han inaktiv? Sällan! Han har återupptagit sin vana från u-båtsvalsens glansdagar. Hjälper inte militären till, får man jobba själv, tänker han. Efter en bättre middag med vita bönor i salladen letade han upp sin portabla hydrofon, som hade legat undanstoppad länge och sedan återupplivade han sin gamla vana att bada skumbad med hydrofonen nedsänkt mellan knäna i badkaret. Hörlurarna på huvudet skavde till en början, men snart vande han sig. Det var nästan som i gamla dar.

 

Han hade dåsat i det varma vattnet en lång stund, när det plötsligt bubblade till och ett misstänkt miniubåtsljud i hörlurarna gjorde honom klarvaken. Den omisskännliga odören av dålig ”ryssdiesel” spred sig i badrummet. Ivrigt rusade han upp och började genomsöka vattnet med armarna vevandes i skummet. Ivrig, så ivrig, var han, men ingenting hittade han. Han började känna missmod. Inte en misslyckad ubåtsjakt igen, tänkte han, innan han fick den lysande iden att släppa ut vattnet, så att miniubåten inte skulle kunna gömma sig i skummet.

 

När det slurpande ljudet från det sista vattnet ebbade ut, stod han och stirrade ner i avloppet, fortfarande med hörlurarna på huvudet. Hur kunde han vara så dum, frågade han sig, samtidigt som ”sanningen” slog honom med full kraft; ubåten hade smitit ut genom avloppet! Återigen en misslyckad ubåtsjakt.

 

Men ett ännu värre misslyckande blev sedan hans samtal med den gamle vännen Bush. USA:s president hade varit helt ointresserad av hans iakttagelser och helt enkelt avfärdat honom med orden: ”Börja inte veva den där gamla valsen igen Calle, vi har ingen nytta av den längre. Det är Usama som gäller idag, inte ryssen”. Desperat hade han agnat ett nytt bete, men Bush hade avfärdat honom med en fnysning och med orden: ”Visst, vi styr informationen till allmänheten, men inte ens vi kan övertyga opinionen om att Usama har ubåtar i svenska vatten”.

 

Bildt lade förkrossad på telefonluren. USA:s president hade definitivt krossat hans dröm om att återuppliva den gamla ”hitten”. Nu återstod bara en pinsam tystnad i frågan för honom.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0