Under propagandaröken

 

Ja, Viktor Janukovytj var en demokratiskt vald president i Ukraina, vilket inte måste betyda att han var någon bra president. Viktor Janukovytj och västs (USA och EU) favorit Julia Timosjenko var väl politiker av ungefär samma kaliber.

 

Efter månader av demonstrationer, ibland våldsamma, och ofta våldsamt bemötta, avtalades det att Janukovytj bara skulle få sitta kvar som president i en övergångsministär fram till att ett nyval skulle hållas. Detta avtal stod västmakterna (USA och EU) bakom tillsammans med den ukrainska oppositionen och Janukovytj och Ryssland.

 

Den nazistiska/fascistiska delen av oppositionen ville emellertid annorlunda. Deras stormtrupper gick återigen till våldsamt angrepp mot Janukovytj regim. I gatustrider med hänsynslöst våld från båda parter dödades alltför många människor. Det hela slutade med att Janukovytj tog det säkra före det osäkra och flydde från huvudstaden Kiev. Oppositionen hade nu definitivt makten i sina händer. Här hade USA och EU kunnat kräva att det överenskomna avtalet skulle hållas. Det gjorde man inte.

 

En ny regering bildades. Nazister/fascister ingick med viktiga poster. Här hade väst återigen chansen att med stor avgörande tyngd kräva en ny regim utan nazister och fascister. Detta gjorde man inte heller.

 

Den nya regimen med representanter från extremhögern representerade oppositionen som har sitt huvudsakliga stöd i västra Ukraina. Stora delar av den övriga befolkningen lämnades utan inflytande. Här hade väst återigen kunnat kräva att hela landet skulle vara representerat i den nya regeringen. Det gjorde man inte.

 

I segerns ögonblick blev västmakterna tydligen fartblinda, man hade kunnat köra över Ryssland i det gamla Jugoslavien och i Kosovo och i Libyen, men nu står Ryssland inför förändringar i ett land, Ukraina, som anses vara så viktigt av många orsaker, bland annat historiska, att Ryssland under Vladimir Putin tydligen är villig att riskera oerhört mycket.

 

Vad Ryssland under president Putin, tillsammans med de rysktalande i östra Ukraina sedan har gjort, det vet vi alla. Det behöver inte jag skriva om. Vi får bara hoppas på att situationen i Ukraina inte urartar totalt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0