Drängtjänst

 

In i det sista fortsätter utrikesminister Carl Bildt att göra drängtjänst åt supermakten i väster. Under Olof Palmes tid hade vårt land en röst i världen - ja egentligen mer än så - vi var en röst i världen. Carl Bildt, som säkert anser sig själv vara en minst lika betydande person i utrikespolitiken som någonsin Olof Palme var, har degraderat denna röst i världen till att likt en papegoja upprepa vad herrarna i Washington och Bryssel talar om; i Bildts fall twittrar han herrarnas ord vidare och detta blir sedan Sveriges officiella utrikespolitik.

 

Nu när visselblåsaren Edward Snowden tillsammans med tre andra (Asma Jahangir, Pakistan, Basil Fernando och Asian Human Rights Commission, Bill McKibben och 350.org) har fått Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset, har utrikesminister Carl Bildt fått kalla fötter. Han vill inte på något sätt bidra till att genera supermakten. I samma stund som Snowden fick det svenska priset för att han avslöjade USA som historiens största näste för spioneri bestämde sig UD under Bildt för att stoppa traditionen att Right Livelihood-stiftelsen tillkännager pristagarna i UD:s lokaler.

 

I sin motivering skriver Right Livelihood-stiftelsen att Snowden får priset för att han: ”med stort mod och skicklighet har avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter”.

 

 

Om Sverige kan fördöma en nation som:

 

använder dödsstraff inom rättskipningen,

använder utomrättsliga avrättningar/mord mot dem som betraktas som nationens fiender,

ser oskyldiga offer som något nödvändigt i kampen mot nationens fiender,

använder tortyr,

låser in människor utan formella anklagelser och utan rättegång,

startar folkrättsvidriga angreppskrig,

störtar misshagliga länders regeringar,

övervakar och spionerar på allt och alla?

 

Självklart!

 

Självklart?

 

Ja, om det inte handlar om USA. För då är vi tysta, så tysta, i bästa fall; i sämsta fall är vi till och med medbrottslingar.

 

 

Bild, Edward Snowden, wikipedia.org

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0