Som en schweizisk armékniv

 

Det tycks mig som om etablissemanget återigen skall lyckas övertyga det svenska folket om att vårt flygvapen behöver förstärkas. Det är svensk tradition att alltid ha ett av världens starkaste flygvapen, hur mycket pengar det än kostar. Motivet är som vanligt att det är ryssen vi skall skrämma med alla våra plan, men i själva verket är det lika mycket ett förtäckt stöd till svensk flygindustri.

 

I somras under den stora skogsbranden visade det sig att vårt land hade väldigt begränsade resurser när det gäller att från luften bekämpa denna typ av bränder. Vi fick låna brandflyg från Europa. Nu har jag som vanligtvis brukar vara mostståndare till att ge militären mer resurser kommit på en genial idé: varför inte utrusta de nya JAS-planen med den jordfräsfunktion som de första modellerna av JAS 39 Gripen hade. Då skulle man ju kunna använda planen även för bekämpning av skogsbrändet, om inte direkt, så indirekt genom att med jordfräsfunktionen plöja skyddande brandgator i skogarna. Tänka fritt är stort, tänka rätt är större.

 

 

Vi har en ny dyr och exklusiv arena i vår vackra huvudstad, ändå vinner danskarna med Parken, som är äldre, mindre och billigare, konkurrensen om att få presentera EM-fotboll. De märkvärdiga danskarna hade tydligen en gräsmatta i konceptet också. Att gräs och fotboll är intimt förknippade är minst sagt en gammaldags tanke; det är väl betydligt viktigare att man lägger pengarna på högklassiga företagsloger än på något så simpelt som gräs. Fotboll kommer ungarna att spela i alla tider, på vilka underlag som helst, men entreprenörer och företagsledare, de växer inte i gräs, däremot trivs de utmärkt i eleganta företagsloger på våra arenor.

 

Parken i Köpenhamn går före Friends Arena i Stockholm; tål vi denna nationella förödmjukelse?  Betänk att moskoviten må vara vår arvfiende, men även dansken har vi haft våra nappatag med i historien. Nej, låt ett av våra JAS-plan böka efter tryffel på Parkens så täta och gröna gräsmatta, så får vi se vad som blir kvar. Vi plöjde ner gräddan av Danmarks ungdom i Skånes feta mylla utanför Lund, 1676, nu bökar vi upp deras nationalarenas gräs; så skall dansken tas.

 

 

Bild, JAS 39 Gripen som jordfräs, jinge.se

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0