Vem betalar

 

LO-förbunden har i dagarna presenterat sina lönekrav inför 2010-års lönerörelse. 2,6-procent tror jag det blev. I mina ögon är det ett högst modest krav. Trots detta kunde jag idag se i min morgontidning att näringslivet hade köpt annonsplats där man propagerade för att LO:s lönekrav var helt orimliga i dagens ekonomiska situation. Om detta kan man skriva mycket, men jag skall hålla mig kort. Betänk att lönernas andel av BNP har minskat under en tjugoårsperiod och att den kris vi ser idag inte har sitt ursprung i att näringslivet inte orkar bära lönekostnaderna. Krisen har tvärt om sitt ursprung i att allt större andel av BNP används för spekulation, med de risker som detta medför. Efter kraschen står vi nu med ett efterfrågeunderskott. Vem skall köpa det som produceras, när så många riskerar att bli arbetslösa och när dessutom löneökningarna, om näringslivet får bestämma, fryser inne?

 

De senaste årens bokslut för västvärlden kan sammanfattas så här: Kapitalistdirektörernas bonusprogram fick namn som ”wealthbuilder” och ”sharetracker”, medan arbetarklassens ”bonusprogram” har namn som ”sorry loser” och ”poor sucker”!

 

Är det någon som tror att framtiden blir annorlunda?

 

 

 

 

 

Va, är jag lat? Har jag använt en gammal text? Ja vadå, ändra årtalet och decimalsiffran så stämmer texten ovan gällande avtalsrörelsen år efter år. Motsättningen mellan arbete och kapital finns där oavsett vad de än försöker lura i oss.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0