När cykel är som bäst

 

Jag skulle ljuga om jag påstod att mitt OS-intresse just nu ligger på topp. Jag anser att Olympiska spel och VM i fotboll skall sändas av Public Service-TV. Nu är jag hänvisad till kommersiell television, vilket känns uruselt. Tack för att Radiosporten finns i alla fall. Som så många gånger tidigare får radion bli min räddning.

 

Men om jag får chansen att via dansk Public Service-TV se herrarnas linjelopp i cykel, så glömmer jag snabbt förtreten, tar chansen, tackar och bugar. Tack Danmark och tack DR1! Cykelsporten är väl egentligen en av de få sporterna vars kultur är så djup och bred att den närmar sig fotbollens; i alla fall i de stora cykelländerna. Och hit måste Danmark räknas. Vilken härlig sändning DR1 stod för. Underbart!

 

Resultat, herrarnas linjelopp i cykel i Rio 2016:

 

  1. Greg Van Avermaet, Belgien
  2. Jakob Fuglsang, Danmark
  3. Rafal Majka, Polen

 

Linjeloppet i Rio är det bästa olympiska cykellopp som jag har sett. Det hade allt. Det var cykel när cykel är som bäst och det var cykel när cykel är som grymmast. Att det blev ett sånt otroligt spännande och innehållsrikt lopp får nog främst tillskrivas banan. Det var den hårdaste olympiska banan som jag kan minnas. Säkert den vackraste också. Vilka anslående omgivningar Rio är beläget i. Grymmare blir inte cykel än när italienaren Vincenzo Nibali, den till synes starkaste i utbrytarklungan om tre cyklister, kraschar i sista utförslöpan tillsammans med colombianen Sergio Henao. Den tröttaste i utbrytningen, Majka, ser sedan länge ut att gå mot segern. Men någon kilometer innan mål blir han upphunnen av Fuglsang och den spurtstarke Van Avermaet. Vilket lopp det blev!

 

 

Bild, Jakob Fuglsang, bt.dk

 

 

 
 
 

Nu flyver han. Nu flyver han. Nu flyver han – Fuglsang!

Jakob! Jakob! Jakob!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0