En strålkastare riktad mot ett brott

 

Jag tänker på det variga såret i sidan.

På kulan som drämde in i mig.

Den märkliga kylan, som ett hårt slag, som omedelbart blev till en eld som fick mitt inre att koka.

På hålet den slet upp på andra sidan, där den flög ut

och tog mitt varma blod med sig.

På gevärspipan den sprängde ut ifrån.

På den lena avtryckaren.

På ögat som hade mig i sikte.

På ögonen hos den som gav order om att skjuta.

 

Jag vill se deras ansikten, jag vill sväva över deras sovande ögonlock likt en flämtande låga, tränga in i deras drömmar, tillbringa nätterna med att fladdra in genom deras pannor, deras ögonlock. Tills deras mardrömmar fylls med mina ögon, mina ögon som töms på blod. Tills de hör min röst som frågar, som kräver att få veta varför.

 

 

 

Ovanstående text kommer ur den sydkoreanska författaren Han Kangs roman ”Levande och döda”. Jag läste den för ett tag sedan, men har inte riktigt kunna släppa texten. Det är som delar av den sitter inbränd på mitt pannbens insida. Och det kanske inte är så konstigt när man har läst ovanstående. Det är ett sällsamt sätt att skriva, ett poetiskt språk hon använder, Han Kang, inte alls som Björn Ranelids blommiga och ”löshulliga” poetiska prosa, utan hon skapar ett poetiskt språk som söker som en luftvärnsstrålkastare ut i mörkret och som hittar, klarlägger och dissekerar allt.

 

Romanen ”Levande och döda” behandlar den sydkoreanska militärdiktaturens massaker mot studenter och arbetare i Kwangju 1980. Aldrig hört talas om den massakern? Det är inte så konstigt. Det är inte meningen att vi skall minnas sådant som svåra brott mot mänskligheten som begås av USA eller USA-stödda regimer. Det är alltid de andras brott som skall hamras in i ett kollektivt medvetande med den totala dominansen som verktyg.

 

En ung kvinna stympas inifrån genom att pinnar körs upp i underlivet, en annan ung kvinnas ansikte skärs sönder med bajonett; deras brott? Den sydkoreanska militären påstår att de är ett hot mot friheten. Kanske inte så konstigt om man blir allergisk mot att ett så vackert ord som frihet har smutsats ned av propagandaindustrin. Samtidigt i Latinamerika drev USA, tillsammans med militärdiktaturerna där, operation Condor mot vänsteranhängare. Kidnappningar, tortyr och mord var supermaktens verksamma verktyg mot drömmarna om ett annat samhällssystem.

 

 

 

Bild, Han Kang, wikipedia.org

 

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0