Vem talar om klass idag?

 

”Nå, om herrarna säga så, vad säga proletariatets söner och döttrar? Deras svar har redan avgivits. De organisera sig och i tätt slutna led gå de att gentemot kapitalisterna uppställa sina fodringar, och göra dem gällande.”

 

 

Ovanstående citat är ur ett tal av Kata Dalström (1858-1923). Hon var en av de mest glödande socialistiska agitatorerna i den svenska arbetarrörelsens barndom.

 

 

 

 

Igenkänning, identifikation och förebilder när det gäller kön, etnicitet, sexualitet och ålder etc, sägs vara viktigt i dagens samhälle och i många fall är det säkert så. Men vad det aldrig talas om är klass. Det är först när samhället ses genom klassperspektivet som man får tillgång till det verktyg som ger möjlighet att i grunden förändra ett samhälles struktur. Denna insikt är farlig och måste därför förtigas. Nej, det postmodernistiska samhällets stora projekt blir istället identitetsbyggandet där individen sägs vara fri från kollektiva erfarenheter grundade i samhällets produktionsordning. Den atomiserade konsumenten som finner sin identitet i konsumtionen, det är vår tid i ett nötskal.

 

Vem talar om klass i den valrörelse som snart kommer att dra igång på allvar; inte dagens socialdemokrati i alla fall. Jag lånar orden från den gamla proggen (Gudibrallan): Fy på sig sosse!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0