Mästerligt om Langobarderna

 

Ja, Döden tog en promenad på Adriatiska havet. Han gick på vågorna, vattendödsbergen, de långbukiga dödskullarna. Kappan fladdrade kring honom, hans hundar skällde, gläfste och tjöt så som dödshundar gör när de får tillfället. De anropade Månen och Bootes, den ledstjärnan, och Sirius. Med ilsket glada hundkrafter anropade, angläfste och antjöt de Himmelens och andra makter. De var kallade att hjälpa Den rovgirige i hans jäkt och möda, i hans såningsmannayra och skördefröjd, i hans strävsamma, inte onda, inte goda såddrörelser och lieföring. Han skred med vattenskvittret kring sina kloiga fötter. Han sparkade undan vågor så som bergvandraren sparkar sig igenom snödrivor på vintern; och som när den jagade och jägaren sparkar upp jordkokor, mossa och lövhögar på sin väg mot fördömelse eller god fångst. Så var Döden på Adriatiska havet i denna fastetids jakt med vilda, bitlystna, hungriga hundar. Vad han fann vet vi inte, hur stort hans byte och skörd var och vad han sådde har vi ingen fullständig vetskap om. Lien svängde över vågtopparna och genom vågdalarna ner i djupen. Han räknade inte sina korn, ax och kärvar. Han jagade, sådde och skördade utan att se sig om eller lyssna. Så var han: en utsänd såningsman och slåtterkarl som hade bråttom att ta vara på det goda vädret.

 

 

 

Ovanstående text kommer ur Eyvind Johnsons historiska roman från 1960, ”Hans nådes tid”.

 

 

 

 

Det är väl ingen tvekan om att han kan skriva, nobelpristagaren i litteratur (1974), Eyvind Johnson, skam vore det väl annars, men sviker man arbetarrörelsens radikala idéarv och börjar vänslas och kladda med borgarklassen, då är man inte längre Dixi Stadelmanns bästa kompis. Det är därför det dröjde så länge innan jag tog mig an han, Johnson. De andra proletärförfattarna har blivit lästa av mig långt tidigare och med stor glädje, snarare än med den misstänksamhet med vilken jag tog mig an Eyvind Johnson. Men efter att ha läst den historiska romanen ”Hans nådes tid” har jag bara att kapitulera inför Johnsons storartade litterära förmåga.

 

”Hans nådes tid” är Karl den stores tid (742-814). Karl ritar om kartor och skapar politik med våldet som det yttersta verktyget. Det har sagts att man måste knäcka ägg för att laga omelett. I Johnsons roman är det langobarderna som blir äggen.

 

Den oundvikliga Döden är en effektiv litterär piska. Det är så mycket böcker man måste läsa innan man flyttar in i sin ombonade etta med igenspikat lock och två meter isolerande mull ovanför. För jag får väl anta att den inte går att få inredd med en solcellsdriven läslampa och en liten, liten bokhylla?

 

 

 

Bild, Eyvind Johnson (1900-1976), wikipedia.org

 

 

 

Paranoid

 

Jag läste i TV-tidningen att SVT har visat ett program med titeln, ”Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer”.

 

Jag behöver inte ha sett programmet för att börja leta i min lägenhet här på kajen efter dolda kameror och mikrofoner. Jag vet! Jag har länge känt mig iakttagen och avlyssnad.

 

Nu är innertaken nedmonterade och väggarna penetrerade, jag bara skall hitta den gömda utrustningen. På´t igen. Satans SVT!

 


Pica pica

 

Ur led är tiden. Det är en sjuk tid vi lever i.

 

Men naturen kämpar på. Det blir en vår i år också. Jag vet, för utanför mina fönster, i två oxel-träd på kajen  här i Sannegården, bygger två par skator på sina bon. Ja, det ena paret renoverar ett gammalt bo medan det andra paret bygger helt nytt. Detta byggnadsarbete började man med redan i mitten av januari. Kanske är det någon av dessa skatpar som kommer att i sitt bo lägga det gyllene ägg vi kallar våren. Pica pica!

 

 

 

Bild, pica pica i flykt, wikipedia.org

 

 

 

RSS 2.0