I skuggan av Slottsberget
Det har sagts att Paul Cézanne (1839 – 1906) är konstnärernas konstnär. Något liknande tycker jag mig ha hört om Malcolm Lowrys (1909 – 1957) roman, ”Under vulkanen”. Den har beskrivits som författarnas roman. Det är väl därför jag inte förstod den när jag nyligen läste den. Många ord och mycket känslor i den boken, men ingenting, eller snarare förvånansvärt lite, gick fram till mig som läsare. Men jag är ju ingen författare.
Huvudpersonen i ”Under vulkanen”, benämnd Konsuln, en gravt alkoholiserad engelsk överklassman boende i Mexico, i skuggan av en vulkan, strax innan innan andra världskriget bryter ut, som fördriver tiden med att odla sitt monumentala tungsinne och dricka alla former av alkohol i rysliga mängder. Ni fattar? Nej, då verkar det lugnare att bo som jag gör i skuggan av Slottsberget. Här krävs inte så mycket tequila för att stå ut med tillvaron.
På Slottsberget låg på medeltiden en kungaborg och vid sekelskiftet arton – nittonhundra var berget bebyggt som en kåkstad där fattiga varvsarbetare bodde i misär. Historien skiftar. Idag ser berget närmast ut som ett pittoreskt fiskeläge trots att platsen ligger mycket nära centrala Göteborg.
Grattis!
Bild, Keith Richards, bukowskis.com
Här var det livat, här var det glatt.
Här var det fjädrar i Keithans hatt!
Ett stort grattis på födelsedagen till min Hemliga Fotograf!
(Du och Keithan tycks ha hittat ungdomens källa).
Dånald styr och ställer i hela världen
Jag satt vid frukostbordet i kräftätartider och hörde min sambo kommentera morgontidningens kräfttest: ”Årets bästa kräftor är från Kina”. Omedelbart tänkte jag: Är Donald Trump underrättad? I så fall väntar vi väl bara på ett amerikanskt förbud mot import av kinesiska kräftor.
Dånald Damp i Washington bannlyser de kinesiska skaldjuren och omedelbart därpå kommer ett uppföljande svenskt nyhetsreportage om faran med kinesiska kräftor. Visst är de preparerade av kineserna för att sprida smitta? Detta påstående kommer från en forskare knuten till den svenska försvarsmakten. ”Undvik kinesiska kräftor om du inte vill riskera att vakna en morgon gul i huden med sneda ögon. Själv rekommenderar han de betydligt säkrare amerikanska kräftorna från Louisiana.
Dixi Stadelmann skyr den amerikanska snuskhummern i Vita Huset som pesten, han som står och viftar med klorna och skriker: ”Grab them by the pussy”!
Och får Dixi Stadelmann välja kräftor själv så får det bli svenska havskräftor.
Bild, sjömatsfrämjandet.se
Vad är det som händer
”Aerodynamik är för folk som inte kan bygga motorer”, lär Enzo Ferrari (1898 – 1988) ha sagt. Det kanske kan låta stöddigt, men ”Den Gamle” hade ju en del att vara stöddig för, med Ferraris historia av motorer fyllda av skönsång och med närmast oändlig kraft. Men nu undrar jag om inte Enzo där i himlen gråter. I dagens F1 räcker definitivt inte Ferraris motorer till, som inledningen av årets stympade corona-säsong har visat.
Chefskonstruktören hos Red Bull, Adrian Newey, skulle kunna travestera ovanstående citat av Enzo Ferrari och säga: Motorer är för folk som inte kan aerodynamik. Som sagt var: motorer är för dem som inte kan aerodynamik, sa Adrian Newey och satte en Ferrarimotor i chassit.
Men vad är det jag skriver? Det låter ju som om jag nedvärderar Italiens stolthet inom motorsporten: Ferrari! Det vill jag verkligen inte göra. Länge leve Ferrari, som gav oss den stegrande hästen och skönheten och definitivt den bästa motortraditionen.
Varför jag inte skriver om Mercedes? Jag orkar inte med Mercedes totala överlägsenhet. Den får mig att känna mig sjuk. Därför skriver jag istället om Red Bull. Deras bilar kan ju i alla fall Ferrarin med Charles Leclerc bakom ratten fortfarande plocka ner, i bästa fall.
bild, wikipedia.org
Ferrari med lättmjölksmotorer? Vår tid är så sjuk. Vem kan man lita på? Vad kan man lita på?
Då kommer lille Dixi Stadelmann hem och häver sig på tå.
Och säger:
Vem i hela världen kan man lita på?